Istražili smo: Ovo su plate gradonačelnika u BiH

Na lokalnim izborima u oktobru prošle godine stanovnici BiH birali su načelnike i gradonačelnike.

Novi gradonačelnici su veoma brzo nakon izbora preuzeli funkcije i počeli s radom, dok je Grad Sarajevo novog gradonačelnika dobio početkom ovog mjeseca. U Bosni i Hercegovini postoji 12 službenih gradova. Istražili smo koliko mjesečno inkasiraju prvi ljudi najvećih sredina u državi.

- Reklama -

Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega za N1 je rekao: “Moja plata nije tajna. Iznosi 2.800 sa svim dodacima.”

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća ima platu u visini tri prosječne plate. “Odlukom Vijeća meni je propisana plaća u iznosu tri prosječne. Sa svim dodacima moja plata iznosi 2.400 KM”

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, svoju platu listu javno je obznanio, a njegova mjesečna primanja iznose 3.197 KM.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle je kazao da sa minulim radom i svim dodacima njegova mjesečna plata iznosi 3.160 KM. “Bez minulog rada plata je 2.686 KM”, dodao je Imamović.

Gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović za N1 je kazao da je njegova posljednja, januarska, plata iznosila 4.011 KM neto, sa svim dodacima i minulim radom.

Početkom februara Sarajevo je dobilo novog gradonačelnika, a funkciju je preuzeo Abdulah Skaka. Prvu platu dobit će u martu, a za N1 je rekao da će njegova mjesečna primanja iznositi blizu 2.800 KM.

Poznato je da se lokalni izbori u Mostaru nisu održali već osam godina, a funkciju gradonačelnika od 2004. godine obavlja Ljubo Bešlić. S Bešlićem nismo uspjeli stupiti u kontakt, ali prema dostupnim podacima u periodu 2004. – 2009. njegova plata je iznosila 2.750 KM, a od 2009. ona iznosi 3.050 KM.

Mićo Mičić za obavljanje poslova gradonačelnika u Bijeljini mjesečno inkasira 3.936 KM bez minulog rada.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović za načelnika je ponovo izabran u oktobru prošle godine. On je na navedenoj poziciji od 2012. do 2016. godine primao mjesečnu platu u iznosu 4.056 KM uz dodatak od 170 KM.

Iz Kabineta gradonačelnika Trebinja, Luke Petrovića za N1 kazali su da je prema Zakonu utvrđena plata gradonačelnika od 2,85 prosječne plate gradske uprave za prethodnu godinu uvećanu za 20% i iznosi 2.720 KM. Novom Odlukom o visini plata funkcionera utvrđena plata gradonačelnika je za 35% umanjena u odnosu na onu koja bi bila obračunata prema Odluci koja je važila u ranijem periodu.

Iznos plate gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića, gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Samardžije i Igora Radojičića gradonačelnika Banjaluke do trenutka objavljivanja članka nismo uspjeli dobiti od njih lično zbog spriječenosti obavezama ili iz gradskih službi za informisanje.

 

 

(N1)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime