spot_img
spot_img

Испуњени сви услови за пад цијена намирница у БиХ

spot_img
spot_img

Након осјетног пада цијена горива испуњени су услови да се исто догоди и с основним прехрамбеним намирницама и осталом робом коју свакодневно купујемо.

Поручују то надлежни, али и борци за заштиту потрошача, који истичу да су на потезу произвођачи и трговци, који своје апетите морају смањити јер су дизали цијене када су поскупљивали нафтни деривати.

Аргументи за то и те како постоје: дизел је прије неколико мјесеци у просјеку коштао 3,50 КМ, а јуче је, рецимо у Бијељини, за литар овог горива требало издвојити од 2,76, у Бањалуци од 2,80, у Сарајеву од 2,81 итд. Бензини су, наравно, знатно јефтинији.

Недељка Нешка Илијић, извршна директорица Удружења грађана “Оаза” Требиње, каже да би, по аутоматизму, цијене требало да иду ка доље.

“Када гориву цијена оде горе и за 0,05 КМ, одмах подижу цијену остале робе. Исто тако би требало сада да их спусте, али им то не одговара, него ћуте”, рекла је Илијићева за “Независне новине”.

Адмир Арнаутовић, предсједник Удружења клуба потрошача средње Босне, такође поручује да су се стекли услови за појефтињења.

“Штавише, када је ријеч о великом броју прехрамбених производа, није било услова ни да се дигну цијене. Рецимо, БиХ је значајан произвођач млијека и млијечних производа па није било основа да се цијена млијека удупла”, рекао је Арнаутовић за “Независне новине”.

Према његовим ријечима, на потезу је инспекција.

“Ово је вријеме када би инспекције требале пуно јаче и квалитетније да раде. Хитно је неопходно контролисати цијене, поготово сада пред новогодишње празнике. Цијене су катастрофалне”, поручује Арнаутовић.

Економиста Адмир Чавалић истиче да су реална очекивања да дође до појефтињења у БиХ поготово јер се, како каже, биљежи пад цијена прехрамбених производа на глобалном тржишту.

“Вјерујем да ће понуђачи чим прије реаговати и могуће је очекивати дефлацију у одређеним областима, негдје више, негдје мање”, рекао је Чавалић за “Независне новине”.

Нижим цијенама надају се и у ресорном министарству. У протеклих неколико дана, подсјећају, дошло је до значајног пада цијена горива на бензинским пумпним станицама у Српској и БиХ, али и у региону. Надају се да ће и у наредном периоду цијене на глобалном тржишту нафте и нафтних деривата бити на овом нивоу или у паду, те да ће се тако кретати и цијене на домаћим пумпама.

“Очекујемо да овакво кретање цијена горива у наредном периоду доведе и до пада цијена основних животних намирница и других производа, с аспекта смањења зависних трошкова који настају током припреме робе за стављање у промет, а у којима трошкови транспорта представљају значајну компоненту”, рекли су за “Независне новине” из Министарства трговине и туризма Републике Српске.

С друге стране, како истичу, јако је тешко прогнозирати динамику којом ће се реализовати ова смањења цијена других производа, узимајући у обзир залихе које су домаћи трговци набавили у претходном периоду, али и то да је привреда Републике Српске у овом сегменту увозно оријентисана, те да, како наводе, “као мало тржиште какво јесмо тешко можемо утицати на смањење цијене увозне робе”.

“Свакако, инспекцијски органи у Републици Српској ће на терену наставити са контролом поштовања уредби о ограничењу марже на основне животне намирнице и нафту и нафтне деривате, те санкционисати све оне који не буду поштовали прописане марже”, наглашавају из ресорног министарства.

Подсјетимо, на адресе бензинских пумпи и тржних центара у Српској у протеклом периоду стигле су казне тешке 3,21 милион марака због формирања виших цијена од дозвољених.

Из Инспектората Републике Српске саопштено је да републички тржишни инспектори интензивно контролишу формирање цијена на бензинским пумпама и у тржним центрима, односно маркетима. Када је ријеч о тржним центрима, односно маркетима, инспектори су контролисали њих 178, а чак у 118 случајева утврђено је кршење прописа.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img