spot_img
spot_img

Инвеститори повлаче капитал из БиХ

spot_img
spot_img

Инвеститори из Босне и Херцеговине су у задњем кварталу прошле године почели повлачити свој капитал из државе, показују подаци Агенције за унапређење страних инвестиција у Босни и Херцеговини (ФИПА).

У саопштењу ове агенције се наводи да, према прелиминарним подацима Централне банке БиХ, директна страна улагања у току прошле године са процијењеним задржаним зарадама износе 869,9 милиона КМ и већа су за 22,1 одсто у односу на 2020, када је забиљежено по платном билансу 712,7 милиона КМ.

Како су “Независне” раније писале, директна страна улагања за период јануар – септембар 2021. године износила су 1,049 милијарди КМ, што је представљало повећање од 65 одсто у односу на 2020. годину.

Ово значи да је, умјесто да се у задњем кварталу додатно повећа број инвестиција, он смањен и то за 179,1 милиона КМ.

Из ФИПА су за “Независне” рекли да су приликом објаве информације о ДСИ у периоду јануар – септембар истакли да су уз позитивну вијест о значајном повећању ДСИ напоменули да су прелиминарни подаци подложни накнадним ревизијама те се надају да ће значајно повећање бити регистровано и на годишњем нивоу за 2021. годину.

“Разлози могу бити, између осталог, пословање с губитком, негативни износи по основу ранијих задужења, повлачење капитала по различитим основама, али не и нужно повлачење инвестиција. Овај негативан износ забиљежен у четвртом кварталу 2021. године не значи да је дошло до повлачења инвестиција. Истичемо чињеницу да је износ улагања према платном билансу из 2021. годину већи за 22,1 одсто у односу на 2020”, рекли су из Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ, појашњавајући укупан износ ДСИ за 2021. годину.

Додали су да у посљедње двије године БиХ биљежи пораст инвестиција, а самим тим и повећање броја запослених. Немања Васић, потпредсједник Вањскотрговинске коморе БиХ, казао је да због несигурности пословања инвеститори повлаче своје инвестиције.

“Једноставно нема пословне сигурности у Босни и Херцеговини за стране инвеститоре. Информисан сам да је на једном састанку банкара у Италији био разговор о несигурности пословања у БиХ и да се једноставно добијају спорови без неких аргумената. Несигурност уложеног капитала у овој држави је основни мотив за повлачење инвестиција. Све док не профункционише правосудни систем који може гарантовати сигурност улагања, инвеститори неће улагати у БиХ”, казао је Васић.

Економиста Игор Гавран сматра да је једино логично објашњење за смањење броја инвестиција у посљедњем кварталу прошле године повлачење инвестиција из БиХ.

“Ријеч је о значајном капиталу. Нема логике да има икакве везе с актуелним дешавањима у Украјини, јер је то било прошле године. С обзиром на то да је прошла година била година економског опоравка, није било очекивати повлачење инвеститора”, рекао је Гавран.

Додао је да је изненађен што улагања нису већа.

“Мислим да би ово требало даље истражити. Могло би бити о некој компанији која је имала губитке изван БиХ, па га је повукла с нашег тржишта како би покрила те губитке, али то је само нагађање. Надам се да је ријеч о привременом повлачењу, а не напуштању тржишта. Босни и Херцеговини је свака марка, а не милион КМ, драгоцјена, тако да овај податак треба забринути”, истакао је Гавран.

Един Дацић, предсједник Управног одбора компаније “Стандард” из Прњавора и предсједник Савјета страних инвеститора РС, рекао је да нема информације да се инвеститори повлаче из Босне и Херцеговине, али да је основни проблем с којим се ова фирма суочава недостатак радне снаге.

“Ми растемо и јачамо из године у годину, али је проблем што не можемо наћи радну снагу да се ширимо. Радници одлазе, и то не у Бањалуку, него у Њемачку и Аустрију”, казао је Дацић.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img