spot_img
spot_img

Intenzivirane pripreme za izgradnju autoceste i brze ceste od Tuzle do Brčkog i Doboja

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Izgradnja dijela autoceste od Tuzle do Brčkog trebala bi početi ove godine, a paralelno se vrši i izrada projektne dokumentacije koja se odnosi na putni pravac do Doboja, potvrđeno je na današnjem sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Autocesta FBiH i kantonalne vlade.

Konkretizacija izgradnje brze ceste od Tuzle do Doboja te od Tuzle do Brčkog dvije su teme koje su se našle u fokusu zajedničkog sastanka predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona i Javnog preduzeća Autoceste FBiH.

Izvršni direktor Autocesta FBiH Ešef Džafić, sa saradnicima Arijanom Bešić i Nerimom Hasićem je danas prezentirao trenutno stanje i plan aktivnosti kada je u pitanju projekat brze ceste do Doboja.

“Ove godine planirali smo uraditi idejno rješenje, studije i idejni projekat te smo za te aktivnosti osigurali nešto više od sedam miliona KM. Od Vlade Tuzlanskog kantona očekujmo osiguranje regulacione i prostorno – planske dokumentacije”, kazao je Džafić.

Akcentirano je i da je, s obzirom na brojne kolizije ovog putnog pravca sa rijekom Sprečom, potrebno koordinirati i aktivnosti sa Agencijom za vodno područje rijeke Save, a kako bi se i projekat regulacije rijeke Spreče i izgradnje brze ceste po mogućnosti uporedo realizirali. Ipak, izgradnja brze ceste je prioritet i ne treba dozvoliti da taj projekat bude eventualno uslovljen regulacijom riječnog korita, rečeno je danas.

Premijer Halilagić i kantonalna ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić su istaknuli da je prostorno-planskom dokumentacijom predviđen koridor širine od jedan kilometar, u koji bi trebalo uplanirati brzu cestu.

“Imajući u vidu da Tuzlanski kanton ima usvojenu su potrebnu prostorno – plansku dokumentaciju, koja ima već utvršenu trasu ra ovaj putni pravac te da se ne planira ići u izmjene tih dokumenata, ne postoje nikakve prepreke da se počne sa izradom idejnog projekta ovog putnog pravca. Dionica prema Doboju i autoput prema Brčkom su buduće žile kucavice ne samo za Tuzlanski kanton, nego i za Federaciju BiH i kao takvi, ovim putnim pravcima posvećujemo posebnu pažnju. Svako eventualno mijenjanje dokumentacije, ne da bi zakočilo, nego bi i unazadilo sve pokrenute projekte izgradnje saobraćajne infrastrukture i deblokade Tuzlanskog kantona, tako da se o tim aktivnostima ne razmišlja”, kazao je premijer Halilagić.

U tom smislu današnji sastanak je bio prilika da se dobiju i informacije o fazi realizacije u kojoj se nalazi izgradnja autoceste od Tuzle prema Brčkom.

“Autocesta prema Brčkom je u poodmakloj fazi izrade projektnih rješenja i pripremamo elaborat eksproprijacije za prvu dionicu koju, ukoliko sve bude teklo prema planu planiramo ove godine početi graditi. Dok se budu izvodili radovi na toj dionici, uporedo ćemo provoditi i aktivnosti na pripremi preduslova za početak gradnje i drugih dionica”, kazao je Džafić ističući zadovoljstvo činjenicom da nema opstrukcija i da je prostorno planska dokumentacija već spremna.

Premijer Halilagić je podcrtao da su ovi projekti od krucijalnog značaja za razvoj Tuzlanskog kantona i da im kao projektima nultog prioriteta Vlada Tuzlanskog kantona posvećuje punu pažnju.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img