spot_img
spot_img

Инострани интереси гурају БиХ у нестанак

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Српски фактор се због рата у Украјини нашао у специфичној позицији. Интересовање великих сила је мало склоњено са фокуса балканске политике, али ће и даље остати притисци да се ситуација у региону обликује по геополитичким интересима великих сила. То се посебно односи на атлантистички и утицај ЕУ, који нису наклоњени српском фактору по најважнијим геополитичким питањима.

Сматра ово научни савјетник у Институту за међународну политику и привреду у Београду Драган Петровић, иначе један од учесника научног скупа и округлог стола “Стратешки изазови РС и перспективе” који данас у Бањалуци организује “Безбједносни форум” поводом све већих спољних и унутрашњих пријетњи по опстојност Српске.

Учешће на овом скупу узеће и војнополитички аналитичар Гостимир Поповић, који сматра да ЕУ према југоистоку Европе нема усаглашен ни терминолошки однос, а камоли било какву врсту стратегије.

– При томе има врло негативан однос према српском народу. То је посебно изражено у односу према примени Дејтонског споразума, при чему се надлежности Српске настоје минимизирати, а форсирају се многе непотребне заједничке институције – упозорава Поповић.

Слично мишљење дијели и директор Безбједносног форума из Бањалуке, пензионисани генерал и организатор овог научног скупа Митар Ковач, наводећи како се иза свега овог крије покушај да се под плаштом “грађанске државе” направи унитарна БиХ.

Како каже, постоји једно континуирано залагање политичких странака из реда бошњачког народа, које стално лобирају да се кроз промјене и тзв. демократизацију друштва врши централизација власти, уз постепено преношење надлежности ентитета и кантона ради изградње “савремене грађанске државе”.

– Проблем постаје још већи када се у унутрашње односе у БиХ умешају страни интереси, које тежишно заступају земље Квинте, ЕУ и НАТО-а, кроз рад и одлуке тзв. високог представника и Уставног суда БиХ. Њиховим одлукама често се насилно мења суштина и смисао Дејтонског споразума. Ово насиље дела међународне заједнице неповратно може да води БиХ у дезинтеграцију и нестанак – упозорио је овај пензионисани генерал.

Професор Остоја Барашин са Независног универзитета у Бањалуци каже да је стога са овог научног скупа неопходно послати и јасну поруку да је национални идентитет Српске и европски, баш као и њене вриједности.

– Ове вриједности се морају одсудно бранити од стране свих политичких актера, без обзира на то да ли су позиција или опозиција, што намеће обавезу свим политичким субјектима да о тим питањима мора постојати консензус. Занемаривање ове обавезе се мора третирати као најтеже дјело против интереса Српске – категоричан је Барашин.

Пут ка опстанку

Да је очување српског јединства, али и идентитета основа за опстанак сматра и историчар Милоје Пршић, наводећи да су велике западноевропске државе стално водиле једну антисрпску политику, разбијале српско јединство, затирале православље, мијењале му или потирале идентитет.

– Оне нажалост и данас чине исто, дробе територију, прекрајају границе, смишљају кризе, које, ако им одговара, лако претворе у оружани сукоб. Једини пут ка опстанку је да се ствара и негује јединство народа и чува идентитет – истакао је Пршић додајући да покушај обојене револуције у Српској, отимање КиМ и уништавање сакралних објеката најбоље свједоче да је и сада на дјелу иста политика.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img