spot_img
spot_img

Идућег мјесеца почиње изградња два аутопута

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Први радови на дуго најављиваном аутопуту Приједор – Бањалука почеће 2. септембра, док ће само петнаестак дана касније кренути и изградња дионице Бијељина – Рача, а реализацијом ових пројеката Српска ће постати велико градилиште.

Истакао је ово за “Глас Српске” вршилац дужности директора “Аутопутева РС” Слободан Станаревић након јучерашњег састанка са представницима Министарства саобраћаја и веза РС и кинеске компаније која ће градити аутопут од Приједора до Бањалуке.

– У току је процес избора привременог надзора и по окончању тог посла биће стечени сви услови да се почне градња аутопута Приједор – Бањалука. Усагласили смо да то буде 2. септембар и радови крећу из Приједора. Рок за изградњу те дионице у дужини од 42 километра је пет година, али вјерујем да ће Кинези све завршити и прије рока јер им је ци­љ да период концесије од 30 година почне што прије – рекао је Станаревић и додао да ће ова дионица бити од немјерљивог значаја за град Приједор, као и да је у другој фази планирана градња дионице од Приједора до Новог Града.

Станаревић каже да би према плану средином септембра требало да почну и званични радови на дионици аутопута Бијељина – Рача.

– На тој дионици у току су припремни радови, односно скидање хумуса, уређење градилишта и теренска испитивања. Експропријација је завршена 99 одсто, а и то што је остало биће убрзо окончано. Вјерујем да ћемо до краја године са турском компанијом постићи и договор око дионице од Бијељине до Брчког, а већ имамо и приједлоге око трасе која би требало да иде кроз Дистрикт Брчко. С тим ћемо изаћи у јавност када се све стране усагласе – рекао је Станаревић.

Најавио је да на јесен креће и градња петље у Маховљанима на аутопуту Бањалука – Градишка која ће служити за искључење на аеродром.

– Избор извођача је завршен, а ускоро ће бити окончан и избор надзорног органа, тако да чим добијемо грађевинску дозволу почињемо са радовима. Такође, петља Јоховац на аутопуту Бањалука – Добој је завршена и биће пуштена у употребу овог мјесеца, чим окончамо процедуру око техничког пријема и добијемо употребну дозволу – навео је Станаревић.

Према његовим ријечима, Српску поред горе поменутих путева чека још низ веома значајних инфраструктурних пројеката као што је дионица аутопута Вукосавље – Брчко, али и брзи путеви од Приједора до Козарске Дубице и од Бијељине до Требиња.

– Брзи путеви нису у плану ове и идуће године, али сигурно ће бити реализовани. Такође, једна кинеска компанија је заинтересована за градњу аутопута Бањалука – Мркоњић Град. Планови су велики, а добробити комуникационе мреже коју градимо биће огромни. Изградњом аутопутева од Новог Града до Бањалуке, затим Добој, Вукосавље, Брчко, Бијељина, Рача па све до Београда допринијеће развоју комплетног сјевера Српске и свих локалних заједница које гравитирају на том подручју – казао је Станаревић.

Приход од путарина, према подацима “Аутопутева РС”, у првој половини ове године износио је 13,32 милиона КМ док је у истом периоду лани по том основу ово јавно предузеће инкасирало 11,21 милион марака.

– Ове године на наплатним кућицама обарамо рекорде и само на наплатном мјесту Јакуповци током овог љетног периода имамо 20 одсто више пролазака возила. Проблем јесте смањење прихода по основу акциза. Поскупљење горива довело је до тога да грађани мање троше и точе деривате, тако да су приходи по том основу за око 15 милиона КМ мањи у односу на лани – казао је Станаревић и нагласио да у Српској за сада неће доћи до поскупљења путарине.

Отплата кредита

У “Аутопутевима РС” кажу да је од почетка рада система наплате путарине, односно од марта 2015. године до краја јуна ове године по том основу остварен приход у износу од 102,37 милиона КМ.

– Што се тиче отплате кредита за дионицу Градишка – Бањалука, кредит Европске банке за обнову и развој отплаћен је у цијелости, док је кредит Европске инвестиционе банке отплаћен око 50 одсто – рекли у овом предузећу.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img