spot_img
spot_img

Хрватска већ мами сезонце из БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тражимо конобаре, куваре, шанкере, собарице и козметичаре за рад на подручју Хвара у периоду од почетак марта до краја октобра, само је један од многих огласа који показују да су послодавци у Хрватској већ увелико у потрази за радницима из БиХ за предстојећу љетну сезону.

Наиме, како се наводи у огласу, радници који су већ радили у “Сунчаном Хвару” претходне сезоне не морају поново испуњавати образац.

“Сви који су добили позитивну оцјену од стране руководиоца и чије тачне податке имамо у нашој бази података правовремено ће добити сва упутства и обавијести о будућим понудама и запошљавању”, наводи се у огласу. Зарада се креће од 1.000 до 2.500 евра мјесечно, колико су хрватски послодавци спремни да плате за врсног кувара, уз обезбијеђене смјештај и храну.

Златан Татић, предсједник Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС, истиче да је сигурно да ће ове године на приморју бити одлична сезона те да ће бити већи одлив угоститељских радника.

“Уколико Влада РС не уради ништа у вези с тим питањем, ми ћемо бити у великом проблему”, казао је Татић и истакао да имају обећање да ће Влада РС смањити доприносе послодавцима да би они могли повећати плате радницима.

“Овим платама које сада дајемо радницима нема шансе да их зауставимо, јер они, када оду да раде сезону, имају троструко већу зараду”, каже Татић и додаје да угоститељи страхују да ће у сезони остати без радника.

“Биће веома тешко да их зауставимо ако не повећамо плате радницима”, додаје Татић. Додаје да конобари зараде око 1.000 евра, док је куварска плата од 1.500 до 2.500 евра.

Горан Куртиновић, члан Управног одбора Удружење послодаваца туризма и угоститељства “Хореца”, истиче за “Независне новине” да је сваке године помама за сезонским радницима из БиХ. Додаје да сезона почиње већ од марта и априла, па послодавци у Хрватској хоће да обезбиједе на вријеме радну снагу, као и да нуде добре услове.

“Ми очекујемо да ће се и ове године тако наставити, те ако не будемо ништа радили у вези с тим питањем, очекујемо да нам још више радника оде на сезонски рад у Хрватску”, казао је Куртиновић и додао да ће сигурно настати проблем што се тиче радне снаге у БиХ. Истиче да су у току разговори са Владом РС о начину рјешења овог проблема.

“Хоћемо да побољшамо материјално стање радника, али и услове рада, да бисмо успјели барем један дио радника задржати на нашим просторима и да буду задовољни условима рада овдје”, појаснио је Куртиновић.

Један конобар из Бањалуке каже да се пријавио на оглас једног хотела из Истре и да ће тамо отићи да ради, а понуда му је од јуна до октобра.

“Зарадићу много више него овдје. Надам се и добром бакшишу, а уз то ћу имати смјештај и храну, а тиме и бесплатно љетовање”, рекао је он.

Бањалучанка Дајана Милисавић каже да годинама током љета одлази на Корчулу, код западних комшија, гдје у једном хотелу ради као собарица.

“Смјештај и храна су нам обезбијеђени. Плата је прошле године била виша од 800 евра”, казала је Милисавићева и истакла да се већ договорила са тамошњим послодавцем да ће се вратити и ове године.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img