spot_img
spot_img

Хрватска онемогућила превоз робе према пет прелаза с БиХ, СТК тражи реакцију

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Спољнотрговинска комора (СТК) БиХ упутила је иницијативу у којој се тражи реаговање институција БиХ у вези са мјерама које је донијела Република Хрватска које се тичу друмског превоза робе.

foto: brckodanas.com

Хрватска је, наиме, донијела одлуку којом престаје транзитни промет на пет граничних прелаза, па тако привредници из БиХ, али ни из осталих земаља, неће моћи превозити робу камионима преко прелаза Иваница – Горњи Бргат, Велика Кладуша – Маљевац, Брчко – Гуња, Стрмица – Стрмица и Осоје – Вињани Горњи.

Из СТК БиХ подсјећају да је Министарство мора, промета и инфраструктуре Хрватске, утврдило Правилник о одредивању јавних путева по којима се мора одвијати транзитни саобраћај теретних возила кроз Хрватску.

Новим правилником, одређени су путеви по којима се мора одвијати транзитни промет теретних возила изнад 7,5 тона носивости и укупне дужине до 14 метара, то је наложено уклањање саобраћајних знакова, сигнализације и опреме на путним правцима који престају представљати транзитне коридоре.

Тим поводом, министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић разговарала је данас са предсједником Спољнотрговинске коморе БиХ Ахметом Егрлићем.

Током разговора, размотрене су могућности које Босна и Херцеговина има у погледу реакције на одлуке власти Хрватске.

Ерглић је извијестио Турковићеву о томе како ће нова категоризација у Хрватској, према садашњим показатељима, имати негативне посљедице по превознике из БиХ, посебно у Унско-санском кантону.

“Министарство вањских послова БиХ је спремно помоћи нашим привредницима. Већ смо направили одређене контакте са хрватском страном по овом питању и очекујемо да ће се разговори наставити како би се пронашло рјешење”, навела је Турковић.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img