Hoćeš posao? Ne moraš da imaš školu, već rođaka na pravom mjestu

Javna je tajna da barem svako drugo zapošljavanje u BiH ide stranačkim i rodbinskim kanalima, a jedan takav slučaj iz Konjica imaće i sudski epilog, jer mladi više o takvim pojavama nisu spremni ćutati.

Javna ustanova Centar za socijalni rad Konjic poslednjih dana prošle godine raspisala je konkurs za radno mjesto stručni saradnik – psiholog na neodređeno vrijeme.

- Reklama -

Za traženo radno mjesto odabrana je Beha Ilda, inače rođena rođaka (očevi braća), člana Upravnog odbora Jasmina Macića, priča Konjičanka Alisa Nikšić, koja je ispunjavala sve uslove, ali su, kako tvrdi, presudili rodbinski odnosi te ona i ostali kandidati nisu imali ni priliku za zaposlenje, piše Dnevni list.

Alisa po okončanju konkursa dobila obavještenje da ona nije primljena, a na vlastito traženje dolazi do dokumentacije iz koje je očigledno da je primljena osoba koja po procjeni konkursne komisije nije ispunjavala uslove za traženo radno mjesto – jer se potvrda o radnom stažu ne podudara s uvjerenjem konjičke filijale Službe za zapošljavanje.

– Obaveštenje o rezultatima konkursa u kojem stoji da pet kandidata, među kojima sam i ja, ispunjava uslove, ali da su članovi Upravnog odbora tajnim glasanjem odlučili da u radni odnos prime Beha Ildu. Bez ikakvog posebnog obrazloženja – priča Nikšićeva koja je zbog takvog obavještenja Upravnog odbora angažovala advokata koji je pripremajući žalbu zatražio pristup informacijama i uvid u dokumentaciju izabrane kandidatkinje.

Direktorka Centra za socijalni rad Nadira Đapo, prema riječima Nikšićeve, dala na uvid zapisnik konkursne komisije i Pravilnik o radnim odnosima zaposlenika JU Centar za socijalni rad, ali ne dozvoljava uvid u dokumentaciju izabrane kandidatkinje, koja je u žalbenom roku potpisala izjavu gdje zabranjuje uvid u svoju dokumentaciju.

– Posle saznaje kako Beha Ilda po konkursnoj komisiji nije zadovoljavala, ali je ipak primljena. Iz pravilnika o radnim odnosima zaposlenika Centra za socijalni rad koji nam je dat na uvid stoji da “konkursna komisija utvrđuje listu kandidata koji ispunjavaju uslove dok Upravni odbor odlučuje o prijemu kandidata u radni odnos”. Prilikom uvida u zapisnik konkursne komisije na naše iznenađenje jasno stoji da Beha Ilda ne ispunjava uslove tražene konkursom zbog nekvalifikovane prijave. Dakle, tada postaje jasno zašto se zabranjuje uvid u konkursnu dokumentaciju – objašnjava Nikšićeva.

Čula je i kako se odigravala cijela situacija.

– Članica Upravnog odbora, Mirnesa Lepara donijela je dokumentaciju Beha Ilde na glasanje govoreći da zna za nepravilnosti i nezakonitosti, ali da to svakako može proći, te da je član Upravnog odbora Jasmin Macić u krvnom srodstvu sa izabranom kandidatkinjom (očevi braća) – objašnjava Nikšićeva.

Dodaje da je uslov za zaposlenje bila godina radnog iskustva u struci, a izabrana kandidatkinja ima 9 mjeseci volonterskog staža i predaje potvrdu o radnom iskustvu na poziciji psihologa u Zoil Agent d.o.o Sarajevo, a po saznanjima Nikšićeve Beha Ilda je radila kao prodavač životnog osiguranja u navedenoj kompaniji, što se dakle ne može okarakterisati kao radno iskustvo u struci.

– Nakon tog saznanja Alisa blagovremeno podnosi prigovor Upravnom odboru, kojeg Upravni odbor odbija uz obrazloženje – “neutemeljen”, a da pri tom nisu obrazložili niti jednu stavku prigovora – priča Nikšićeva.

Nakon toga podnosi tužbu Opštinskom sudu u Konjicu, te krivične prijave protiv članova Upravnog odbora, mahom članova SDA – Sulejman Mulić (predsjednik UO/ugledni lječnik), Jasmin Macić (član/inžinjer mašinstva), Mirnesa Lepara (član/diplomirana pravnica), Nermana Tatar (član/ugledna lječnica), Alma Husić (član/diplomirana socijalna radnica).

Alisa tvrdi da je u ovom slučaju, a po zakonu o Upravnom postupku, Macić trebao biti izuzet sa glasanja.

– Radi se o sukobu interesa, klasičnom nepotizmu jer glasa za svoju rodicu koja nije ispunjavala ni osnovne uslove konkursa. Faktički nas četiri kandidatkinje koje smo ispunjavale uslove nismo niti imale priliku biti izabrane – smatra Alisa.

Iz JU Centar za socijalni rad Konjic, Dnevni list do zaključenja novine nije dobio odgovor na ovu temu, pa smo ostali uskraćeni za njihovu stranu priče. Direktorku telefonom nisu dobili, pa joj je upit upućen i pismenim putem.

 

 

 

(dnevni-list.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime