spot_img
spot_img

Хоће ли „Турски ток” одредити будућу власт у Сарајеву

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Влада Српске преузима предузеће „Сарајево-гас” и поред постојећих 60 километара гасовода гради додатних 70 километара на истоку РС

Да међу званичницима у Републици Српској постоји висок степен незадовољства начином на који се Сарајево односи према економским пројектима тог ентитета, потврдило се након сумирања првих прелиминарних резултата избора, када је Милорад Додик, чија партија је освојила највећи број гласова, на врх приоритета о којима је потребно постићи договор пре успоставе заједничких органа БиХ ставио изградњу гасовода ка Србији, то јест продужетка „Турског тока”, који се годинама стопира од стране бошњачких елита.

Додуше, још увек је неизвесно на који начин ће се спровести изборна воља грађана на нивоу заједничких органа у Сарајеву, пре свега због сложене структуре и начина успоставе власти, али прве процене указују на то да би у те органе као српски представници по свему судећи могли ући чланови Додикове коалиције.

Они који верују у такав исход уверење базирају на томе што су Додиков СНСД и Човићев ХДЗ БиХ наводно постигли договор о узајамној подршци, а уколико се потврди приврженост обе странке таквим најавама, мале су шансе да би бошњачким представницима, чак и ако би се удружиле националне и такозване грађанске странке, пошло за руком да заобиђу странке победнице избора из српског и хрватског народа, СНСД и ХДЗ БиХ. Посебно уколико се има у виду да је Додикова странка освојила и место српског члана Председништва БиХ. Но, многима је тешко поуздано проценити да ли ће бити спремности у Сарајеву да се прихвати Додиков услов, по ком ће сагласност за изградњу гасовода, најважнијег енергетског пројекта за РС, одредити партнере из суседног ентитета.

Наиме, Додик је рекао да ће он и Човић овај пут бити лидери који ће бирати партнера у заједничким органима. То ће, рекао је, бити онај чије политике буду спремне радити на афирмацији БиХ каква је дефинисана Дејтонским споразумом, то јест прихватити да се у пракси примени суштина Устава БиХ по којој ресурсима и економским пројектима располаже и руководи онај ниво власти на чијој територији се ти послови реализују.

„Градња новог гасовода за повезивање с преносним системом гаса у Србији из Русије биће приоритет нове администрације у Републици Српској”, рекао је Додик и навео да постоје сви предуслови да се успешно оконча овај пројекат. „Главни задатак биће уклањање свих препрека за градњу гасовода. То ће бити приоритет у разговорима и преговорима на нивоу БиХ”, изјавио је Додик и нагласио да ће сарађивати са свима који су спремни да то подрже. „Постоји пуно одобрење руског гиганта ’Гаспром’, који је вољан да уђе у ову инвестицију, која ће бити највећа у Републици Српској”, навео је. Наиме, Српска је стратешким документима планирала градњу гасовода од Бијељине до Бањалуке и Новог Града. Но, за пројект нема сагласности у Сарајеву, одакле је неопходно прибавити тек дозволу за граничну интерконекцију.

Да у РС постоје озбиљни планови да се у предстојећем периоду посвете гасификацији може да се претпостави и по писању бањалучких медија, а како су навеле „Независне”, Влада РС преузима предузеће „Сарајево-гас” из Источног Сарајева, који је тренутно 40 одсто у власништву државних фондова, а остали акционари су инвестициони фондови, мали акционари…

Ова компанија има дозволу за транспорт природног гаса на 40 километара гасовода између Зворника и Кладња. Лист се позива на сазнања по којима је Влада РС 1. септембра донела одлуку којом се задужује Инвестиционо-развојна банка РС и Фонд ПИО РС да из средстава фондова којим управљају, и то Акцијског фонда РС, Фонда за реституцију РС и Пензијског резервног фонда РС, изврше преузимање редовних акција овог привредног друштва.

Недељко Елек, директор „Сарајево-гаса”, потврдио је да је Влада РС донела ову одлуку те истакао да је ово „добар потез”.

„У овим тренуцима кад се сви боре за енергетску независност битно је да и ми будемо енергетски независни од страних компанија. Имали смо око 60 километара гасовода који није био у власништву државе, већ ’Кристал фонда’. Оно што морам рећи јесте да су људи из овог фонда били веома коректни и брзо смо се договорили да они изађу из тога и да их исплатимо по номиналној цени акција и да држава преузме управљање ’Сарајево-гасом’. Чим држава преузима управљање, преузима и тих 60 километара гасовода на истоку Српске, а који снабдева и федерално Сарајево”, објашњава Елек.

Истакао је да је то гасовод који иде од Шековића до Кладња, али и да планирају заједно с Владом РС изградњу нових 70 километара. „Из властитих средстава финансирамо прављење велике гасне станице у Шековићима, која ће да буде сабирна тачка одакле ће да крене гасификација Шековића, Власенице, Милића, Хан Пијеска и ски-центра ’Игњишта’. Радимо такође гасификацију Пала, Источног Новог Сарајева, које није обухваћено, и Олимпијског центра ’Јахорина’”, нагласио је Елек.

 

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img