Grupa roditelja iz Srpske traži da se đaci vrate u klupe

Grupa roditelja učenika osnovnih i srednjih škola iz nekoliko gradova i opština širom RS uputila je zahtjev Radovanu Viškoviću, premijeru RS, za vraćanje redovne nastave u škole u Srpskoj.

“Naime, roditelji su saglasni da je prekidanje nastave u osnovnim i srednjim školama bilo neopravdano jer u školama gotovo da nema zaraženih učenika i nastavnika, a u pojedinim, izuzetnim slučajevima, kojih je veoma malo, radi se mahom o izolaciji učenika zbog kontakta sa zaraženim osobama. Sve su to podaci koji se mogu provjeriti, a roditelji su upoznati sa situacijom u školama koje pohađaju njihova djeca i smatraju da epidemiološka situacija u njima nije uzrok, a ni opravdanje za prekid nastave”, navode roditelji u zahtjevu.

- Reklama -

Dodaju da se nadaju da će njihov zahtjev shvatiti kao apel da se djeci omoguće adekvatni uslovi za sticanje znanja i savladavanje nastavnog gradiva.

“Onlajn nastava nema nikakvu svrhu, a roditelji su jednoglasni u mišljenju da je višestruko štetna za djecu. Na ovaj način djeca su izložena višesatnom boravku pred monitorima računara i ekranima telefona, na internetu, i to uglavnom bez roditeljskog nadzora, jer su roditelji u vrijeme izvođenja nastave na radnim mjestima”, navodi se u zahtjevu više od sto roditelja iz cijele RS koji su se organizovali u FB grupu. Ovi roditelji, takođe, izražavaju i veliku zabrinutost za psihofizičko zdravlje svoje djece jer im ovaj vid nastave uskraćuje socijalne kontakte, interakciju sa vršnjacima i direktnu komunikaciju sa svojim učiteljima, nastavnicima. Dodaju da su roditelji izloženi velikom pritisku te da je većina zaposlena u granama koje su najviše pogođene posljedicama epidemije.

“Razapeti između borbe za egzistenciju, borbe da sačuvaju prije svega svoje mentalno zdravlje, zdravlje svojih starijih članova porodice i svoje djece, pred roditeljima su mnogi izazovi. Pored svega navedenog roditelji su jako uplašeni kako će sve mjere ograničenja kretanja, nošenje maski i smanjenje socijalnih kontakata dugoročno gledano uticati na psihu djece”, ističu u zahtjevu.

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime