spot_img
spot_img

Границе БиХ широм отворене, о мјерама се више и не размишља

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Љекари широм свијета упозоравају да је омикрон изузетно заразна варијанта вируса корона те да већ хара планетом, а бх. границе истовремено остају отворене, посебно за дијаспору, која поводом празника у све већем броју улази у земљу.

Наиме, док друге земље Европе уводе строже мјере за празнике због брзог ширења омикрона и пооштравају контроле на границама, за “Независне новине” су у Граничној полицији БиХ рекли да на граничним прелазима и даље важе исти услови за улазак странаца, али и држављана БиХ, те мјера карантина приликом уласка у БиХ није одређена.

Напоменули су да бх. држављани који из иностранства улазе у БиХ нису обавезни предочити негативан налаз ПЦР или антигенског теста на вирус корона, односно потврду о вакцинацији или преболованој болести.

С друге стране, страни држављани који долазе из земаља Европе на граници морају предочити негативан ПЦР или брзи антигенски тест не старији од 48 сати, односно од 72 сата, ако долазе из других земаља. Странци могу предочити и потврду да су вакцинисани, као и љекарску потврду да су преболовали ковид-19 у протеклом периоду од 14 до 180 дана.

Како је за “Независне новине” казао Ненад Стевандић, замјеник генералног директора Универзитетског клиничког центра РС (УКЦ РС) и шеф Тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, било би пожељно да се при уласку на бх. границама од грађана БиХ захтијева макар негативан антигенски тест или потврда о вакцинацији.

Додао је да је Република Српска, у односу на земље у региону, али и Европи, досад имала најмање рестриктивне мјере, да је и тренутна епидемиолошка ситуација задовољавајућа, те да би била штета то сада покварити неодговорним понашањем.

“Српска је имала најмање затварања, најмање ограничена кретања од свих земљама у окружењу и у Европи. РС није имала превелики број заражених људи ни превелике пикове заразе, најтежи период је био прошле године у новембру”, рекао је Стевандић. Истакао је да је чињеница да се број хоспитализованих пацијената креће око 500 до 600, те да је некада тај број био око 1.200.

“Број људи на кисеонику је значајно смањен. То све говори да смо се ми као народ паметно понашали и да нисмо дозволили да наше понашање буде узрок превеликог ширења пандемије”, казао је Стевандић, додајући да не би требало сада у вријеме празника да то покваримо неодговорним понашањем.

“Треба прославити предстојеће празнике, али одговорно. Мислим да смо стекли довољно културе понашања да не би требало да покваримо тренутну ситуација. Апелујем на грађане да не покваримо релативно добру епидемиолошку ситуацију”, навео је Стевандић. Подсјећамо, недавно је Републички штаб због надолазећих празника продужио радно вријеме угоститељских објеката до два часа ујутро.

Еднан Дрљевић, инфектолог из Опште болнице “Абдулах Накаш” Сарајево, је рекао да погоршање епидемиолошке ситуације очекује крајем јануара, а прозроковаће је окупљања и долазак дијаспоре током празника, као и скијање, али и чињеница да ће већини грађана тада већ истећи имунитет стечен вакцинацијом.

“Најбоље рјешење да успоримо овај сценарио је вакцинација трећом дозом вакцине против вируса корона, али и пооштравање мјера на границама да нам странци не долазе”, казао је Дрљевић за “Независне новине”.

О путовањима током празничног периода огласила се и Вера Сајић, генерални конзул БиХ у Минхену, која је апеловала да грађани на пут не крећу без пријеке потребе. Онима који путују из Њемачке кући за празнике препоручила је да се придржавају основних хигијенских мјера те да не одлазе на велике скупове.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img