Građani u strahu od budućnosti: Na računima u bankama čuvaju 10 milijardi maraka

Stanje političke nesigurnosti u BiH čini da građani sve više štede za „crne dane“, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Zbog toga je, ističe, došlo i do značajnog rasta depozita stanovništva BiH u prošloj godini. Po podacima Centralne banke BiH, naime, depoziti stanovništva su krajem 2016. bili veći za oko 600 miliona KM u odnosu na godinu dana pre, dok su krediti koje su istovremeno uzeli građani porasli za svega 250 miliona KM.

– Političke tenzije, koje traju već duže, učinile su da su građani u strahu od mogućih problema. Računaju da je, u takvim slučajevima, najsigurnije imati novac. Drugi razlog je to što ljudi odlažu trošenje novca, kupuju samo prehrambene artikle, plaćaju komunalne račune i to je to – smatra Pavlović.

Istovremeno, naglašava, ljude od bilo kakvih većih investicija, pa time i uzimanja kredita, odvlači i besperspektivnost domaćeg tržišta, nedostatak novca i nesigurnost ulaganja. Osim toga, problem je i nedostatak stimulativnih mera za realni sektor.

Po podacima CB BiH, depoziti stanovništva u novembru prošle godine iznosili su oko 10,4 milijarde, dok su kreditno zaduženi za 8,05 milijardi KM.

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime