spot_img
spot_img

Grad milionera u BiH sve je bogatiji: Povećan broj onih sa “šest nula”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu buru reakcija u javnosti, a ovo mjesto prozvano je “gradom milionera”.

Ovaj podatak iznio je dr Samir Vildić, predsjednik UO Fondacije preduzetnika u BiH. Prema njegovim riječima, statistički (odnosno procentualno prema broju stanovnika) Živinice imaju mnogo više milionera nego jedan Berlin, odnosno imaju isto milionera kao jedan Keln.

BiznisInfo.ba je ranije, istražujući istinitost ovog podatka, došao do informacije da je u Živinicama u 2022. godini bilo 110 kompanija koje su imale prihode od preko milion KM, iz čega smo zaključili da je realno da ukupno u gradu ima više od 150 milionera (detaljnije obraloženje niže u tekstu).

Novi podaci

Prema ažuriranim informacijama, broj “milionskih” kompanija u Živinicama je porastao u 2023. godini na 117. Istovremeno, mnoge od ovih kompanija su poboljšale svoj rezultat – neke za po nekoliko miliona, a neke i za nekoliko desetina miliona maraka.

Ukupni prihodi ovih kompanija, dakle, značajno su porasli, kao i broj onih koji su se premašili spomenuti iznos u prihodima.

Iz svega valja zaključiti da je broj milionera u Živinicama prošle godine vjerovatno porastao za desetak građana koji su se priključili “klubu milionera”.

Povoljni uslovi poslovanja

Ovo ne čudi, jer je grad poznat po svom ambijentu koji je “prijateljski” nastrojen prema biznisu. Na primjer, prema podacima iz 2021., u Živinicama trgovinu možete otvoriti za dva sata, a dobiti građevinsku i urbanističku saglasnost za tri dana. Stoga nije slučajno što u industrijskoj zoni Ciljuge 2 posluje veći broj domaćih i stranih kompanija, među kojima su ozbiljni investitori iz Austrije i Njemačke.

Osim toga, stanovnici ovog grada poznati su kao preduzimljivi i mnogo od njih bave se privatnim biznisom. Takođe, već sama vožnja kroz Živinice pokazuje da se radi o gradu sa dobrom kupovnom moći, s obzirom na ogroman broj prodajnih objekata u kojem se nude sve vrste robe.

Napomenimo da, kada se govori o “milionerima”, tu se ne misli na ljude koji imaju milion KM u kešu, već one koji imaju ukupnu imovinu u toj vrijednosti.

Firma koja ima godišnji promet od milion KM ne mora nužno vrijediti toliko na tržištu. Vrijednost firme zavisi i od drugih faktora, poput imovine, dugova, profitabilnosti itd. Isto tako, firma koja ima manji godišnji promet može vrijediti preko milion maraka, ako je zdrava i visokoprofitabilna. Pritom treba naglasiti da neke firme imaju više vlasnika, odnosno da iza nekih od njih stoji više milionera.

Dalje, nisu svi milioneri zahvljujući firmama. Neki svoje bogatstvo baziraju na drugoj vrsti imovina, najčešće na nekretninama. U Živinicama ima veliki broj luksuznih nekretnina, od kojih su mnoge izgrađene posljednjih godina.

Za kraj donosimo ekskluzivni spisak 10 najvećih kompanija u Živinicama po ukupnim prihodima u 2023. godini:

Omega – 95.794.751 KM
Profine BH – 67.461.161 KM
Alfe-MI – 63.837.058 KM
AFT Bosnia 52.615.225 KM
Elsta Mosdorfer Bosnia – 51.634.092 KM
Disk – 41.864.825 KM
Sonra – 40.533.021 KM
Star-Centar – 29.753.234 KM
Aden – 22.618.793 KM
Deceuninck – 17.707.803 KM

 

 

(biznisinfo.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img