spot_img
spot_img

Годину дана истраге изборних неправилности у Зворнику и Брчком без тужилачке одлуке

spot_img
spot_img
spot_img

Државно тужилаштво ради на истрагама пријављених изборних неправилности у Брчком и Зворнику и затражило је додатна вјештачења, потврђено је из Тужилаштва Босне и Херцеговине за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ), али тужилачка одлука у овом предмету још увијек није донесена.

Гласноговорник Државног тужилаштва Борис Грубешић казао је за БИРН БиХ да више информација о овим истрагама не може рећи осим “да су предмети који се односе на пријављене незаконитости приликом изборног процеса у Брчком и Зворнику у раду”.

Ове неправилности пријављене су прије годину дана, након што су одржани локални избори у БиХ. Извор БИРН-а БиХ из Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), који је упознат са истрагом, потврдио је како су до сада саслушани бројни свједоци и прикупљени материјални докази те су поднесене кривичне пријаве против више непознатих особа. Раније је као свједок саслушана и Александра Пандуревић, бивша посланица у Парламентарној скупштини БиХ и чланица Српске демократске странке (СДС) који је пријавио неправилности у Брчком.

“Невјероватно је да за годину дана ништа није урађено. Довољно је само да СИПА од поступајућег тужитеља затражи гласачке листиће, отворе вреће у којима се листићи налазе и преброје их. Након тога, упореде резултате с гласовима по бирачким мјестима и случај би одмах био ријешен, а одговорни у затвору”, каже Пандуревић за БИРН БиХ.

Промјена воље бирача

СИПА је покренула истрагу послије кривичних пријава због сумње у изборне преваре почињене током Опћих избора у октобру 2018. године на подручју Зворника, а након што је раније покренута и слична истрага за Брчко, о чему је БИРН БиХ раније писао.

Кривична пријава подигнута је против за сада непознатих особа, чланова бирачких одбора на више од десет бирачких мјеста у Зворнику, а СИПА провјерава могуће почињење кривичног дјела изборне преваре, потврдио је за БИРН БиХ извор из СИПА-е упознат са истрагом.

У документима у које су новинари БИРН-а БиХ имали увид, наводи се да су осумњичени чланови бирачких одбора у Зворнику нетачно бројали гласове или их неистинито уписивали у збирне резултате.

“Основ за такво поступање је договор локалних политичких субјеката да се преференцијални гласови за листе за Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине и Народну Скупштину Републике Српске не броје, већ произвољно уписују, те да се на тај начин фаворизују кандидати из Зворника”, стоји у записнику СИПА-е који је БИРН БиХ имао на увид а који је предат Тужилаштву БиХ.

Вехид Шехић, политички аналитичар Коалиције “Под лупом”, која надгледа изборни процес у БиХ, за БИРН БиХ каже да нерегуларности прате изборе у Зворнику још од 2002. године.

“Због изборних превара у Зворнику су 2004. године избори поништени па поновљени. Ту се голим оком дају уочити фалсификовани потписи. Чланови бирачких одбора несавјесно раде свој посао у Зворнику. Утврђене су многе неправилности и сматрам да избори у Зворнику нису били регуларни ни 2018. године. Због тога је обавијештено и Државно тужилаштво”, каже Шехић.

Пандуревић каже да је изборни инжињеринг присутан у Зворнику од 2000. године, а огледа се у преузимању контроле над радом бирачких одбора, који директно спроводе изборни процес на појединим бирачким мјестима.

“Никада ниједан кандидат мимо Зворника не може проћи, јер се покаже послије да ти кандидати освоје све своје гласове у Зворнику и потпуно промијене изборну вољу грађана. Ту се лако може установити криминал, јер они на неким бирачким мјестима дописују преференције. Исто је и у Добоју – идентичан сценарио као Зворник. То вам је већ, уз Брчко, 30 посто бирачког тијела у Републици Српској. Кад на такав начин промијените вољу бирача, у потпуности су обесмишљени резултати избора. Бесмислено је излазити на изборе када већ 30 посто гласова имате испројектовано”, рекла је раније Пандуревић за БИРН БиХ.

БИРН БиХ је писао о кривичним пријавама и за изборне крађе у Брчком, гдје је СИПА окончала истрагу против чланова бирачких одбора и предмет доставила Државном тужилаштву, које још није одлучило о подизању оптужница у овом случају.

У Зворнику су чланови СДС-а примијетили јако различите трендове гласања у два улаза исте зграде. Док у једном кандидати имају велик број гласова, на бирачком мјесту које припада сусједној адреси они добију јако слабе резултате. Шехић у томе види утицај чланова бирачких одбора, какав је био у Брчком.

“Локални кандидати добију по 95 или 98 посто гласова на преференцијалним листама. То је немогуће”, каже Шехић.

Неопходна измјена Изборног закона

Члан Предсједништва СДС-а Вукота Говедарица каже за БИРН БиХ да су избори у БиХ бесмислени све док су овакве појаве некажњиве.

“У Брчком ‘гласају’ мртви људи. Ми смо подносили основане пријаве због таквих ствари, али се бојим да – са оваквим Тужилаштвом и истрагама које предуго трају – нећемо догурати далеко. Измјена Изборног закона у БиХ неопходна је како би се овакве појаве одстраниле или барем свеле не минимум. Све док се буде гледала воља бројача гласова а не самих грађана који бирају власт, изборне крађе су неминовне”, каже Говедарица.

Проблем је у изузетно малим казнама, чак и када се утврде кривци за крађу гласова, сматра Шехић. Казне од 200 конвертибилних марака за појединце, нису права санкција, каже он.

“Томе треба посветити пажњу приликом измјене Изборног закона. Чланови бирачких одбора широм БиХ раде несавјесно свој посао, зато што знају да су казне за кривична дјела која раде мизерне. Ми с оваквим Изборним законом немамо ни поштене ни слободне изборе”, каже Шехић.

Измјена воље бирача једно је од најтежих кривичних дјела у нашој земљи, а највећу одговорност сноси Централна изборна комисија (ЦИК), додаје он.

Како стоји у документима које је сачинила СИПА а које је БИРН БиХ имао на увид, у Зворнику су на 64 бирачка мјеста, од укупно 88 мјеста, кандидати из овог града имали готово 100 посто гласова партије којој припадају, док су кандидати који нису из Зворника имали нула посто или највише неколико гласова.

Као резултат тога, зворнички кандидати имали су необично велике проценте преференцијалних гласова.

 

 

 

 

(detektor.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img