Gas u FBiH poskupljuje za 23,3 odsto

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Vlada FBiH na sjednici danas usvojila Informaciju o povećanju cijene gasa za treći kvartal 2022. godine, a koju je dostavio Energoinvest d.d. Sarajevo.

“Usvojena je odluka o povećanju cijene gasa od 23,3 posto. Radi se o direktnom zahtjevu odnosno povećanju cijene od Gazproma prema Energoinvestu. Energoinvest je hitno zahtijevao korekciju od Federalnog ministarstva trgovine i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije”, kazao je Džindić nakon sjednice Vlade, prenosi agencija Fena

- Reklama -

Federalno ministarstvo trgovine je danas na sjednici, kako je naveo, predložilo ovu korekciju i Vlada FBiH je usvojila i uputila u dalju proceduru.

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine Vlada Federacije BiH je donijela odluku kojom se daje saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije Bosne i Hercegovine, počevši od 1.7.2022. godine, a koja iznosi 998 KM/1000 Sm³, odnosno 0,998 KM/Sm³, i prema važećim uslovima za Bosnu i Hercegovinu. U ovu cijenu prirodnog gasa nije uračunat porez na dodatnu vrijednost.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo trgovine, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime