Evo kako bi trebala izgledati dionica autoputa između Brčkog i Bijeljine (VIDEO)

Autoput od Brčkog do Bijeljine, kao izuzeto važan dio nacionalne mreže autoputeva, postaće saobraćajni koridor na sjeveru naše zemlje koji će u velikoj mjeri podstaći lokalni ekonomski razvoj, olakšati trgovinu i omogućiti ugodno putovanje za putnike.

Početna tačka autoputa nalazi se blizini granice Republike Srpske i Brčko Distrikta. Ovaj autoput će se povezati s autoputem koji je planiran kod Brčko Distrikta. Krajnja tačka se nalazi na zapadnoj obali rijeke Drine, na granici sa Srbijom.

- Reklama -

Dugoročno gledano, autoput će se povezati s autoputem koji je planiran u Srbiji.

U okviru koridora, zapadni regioni su viši od onih u istočnom dijelu. Topografski teren ima blage uspone i dobre geološke uslove. Priroda je izuzetna uz kompletnu trasu puta.

U cilju smanjenja uticaja na životnu sredinu, trasa puta će biti uglavnom krivudava, a linija puta će biti kontinualna, glatka i efektna.

Ovaj projekt uzima u obzir lokalne specifikacije i koristi evropske standarde.

Standard izgradnje je dvosmjerna saobraćajnica sa dvije kolovozne trake od kojih svaka ima tri saobraćajne trake gdje se dvije koriste za kretanje, a jedna je zaustavna.

Projektovana brzina je 120 kilometara na sat, a širina trupa puta je 28,4 metra.

Na početku trase predviđena je petlja u obliku poludijamanta za ukrštanje sa regionalnim putem R459-a.

Za ukrštanje s autoputem M18 predlaže se petlja u obliku trube, a za ukrštanje s autoputem M-14-1 predlaže se petlja u obliku trube za putnu vezu.

Dužina trase je 31 kilometar, a dužinom cijele trase projektovano je pet mostova i 15 denivelisanih raskrsnica.

Projekt ima za cilj minimilizirati utjecaj na životnu sredinu i objediniti sigurnost u saobraćaju, ugodnost i prijatnost vožnje.

Prema nedavnim najavama, Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske ozbiljno pregovara s kineskom kompanijom o izgradnji saobraćajnice kroz Semberiju. Autoput Brčko – Bijeljina dio je mreže autoputeva kojima se RS vezuje za koridor 5C.

 

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime