spot_img
spot_img

Енормно скупља струја води у штрајкове и побуне

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Трговци, хотелијери и други привредници у Српској, након што су одбили уговоре које им је “Електропривреда Републике Српске” (ЕРС) послала, а по којима им је цијена електричне енергије знатно увећана, траже хитан састанак Владе РС и “Електропривреде РС”, те договор да дође до смањења тражене цијене струје, јер ће, упозоравају, у супротном да обуставе рад и да штрајкују.

Радован Вишковић, премијер РС, на то одговара да привредни субјекти из сектора трговине и угоститељства проблем у вези с цијеном електричне енергије морају рјешавати у ЕРС, а не у Влади.

Вишковић је истакао да ће Влада РС подржати сваки договор.

Он је поручио да не бјежи да буде свједок преговора и истакао да премијер нема овлаштења нити ингеренције да рјешава такве проблеме.

Додао је и да је директору “Електропривреде” рекао да организује састанак и с привредним субјектима из сектора трговине и угоститељства.

Привредници из ове области упозоравају да неће потписати нове уговоре, јер би то, кажу, значило да ће морати повећати цијену својих услуга, а све би се одразило и на број радника, односно морали би смањивати број запослених.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, у разговору за “Независне новине” казао је да привредници из трговачког и сектора хотелијерства траже да се врате у тарифну група као остали привредници, односно да плаћају струју 53 евра по мегават-часу.

“Привредници из ових грана не виде разлог зашто су изузети из тога, односно зашто би били у некој посебној тарифној групи, која има 100 одсто већу цијену од остале привреде”, казао је Рачић и додао да они сада од “Електропривреде РС” траже да струја кошта 45 евра по мегават-часу, те да у тренутним условима које диктира ЕРС неће да потпишу уговоре.

“Не видимо разлоге повећања цијена струје ако је угаљ остао на истом нивоу, ако су сви други улазни параметри на истом нивоу као и раније”, казао је Рачић и истакао да је евидентно да ће доћи до повећања цијене рада, али опет, како каже, то није аргумент за толико повећање цијене електричне енергије.

“Ситуација је доста озбиљна и очекујемо да ће ‘Електропривреда РС’ да уважи став ових привредника, иначе ће, како су навели из хотелске групације, да организују штрајк, а трговци су најавили да ће да обуставе рад”, закључио је Рачић.

Како је рекао, нема ваљаног разлога због којег је “Електропривреда РС” подигла цијене и осталим приведницима, јер не може свјетска цијена струје да буде репер за формирање дугорочнијих уговора.

Вишковић је, с друге стране, изјавио да је цијена за привредне субјекте у Српској од 53 евра по мегават-часу најнижа не само у БиХ, него и у региону.

Забринутост, иначе, влада и у области графичке и папирне индустрије. Наиме, нови уговори које је “Електропривреда РС” доставила привредницима из те области већи су и преко 80 одсто.

Како графичари истичу, влада општи хаос, јер њихова привредна друштва добијају неуједначене уговоре и поручују да им није јасно по ком основу се они третирају. Плаше се да ће због струје морати знатно да повећају цијене својих производа и услуга, те ће тако изгубити тржишта, као и да ће морати да смање број радника, те питају да ли ће све ово довести и до поскупљења уџбеника, који су за већину родитеља знатна ставка у буџету.

Такође истичу да је “Електропривреда РС” испоставила знатно већу цијену струје, док истовремено не улаже у модернизацију дистрибутивне мреже.

“Чести су нестанци струје и пад напона, због чега смо присиљени да обустављамо производњу, а цркавају нам и изузетно скупе машине”, кажу они, истичући да због свега тога трпе велику штету.

Саша Стевановић, економски аналитичар, истиче да је тренд раста цијена енергије свеприсутан, а према посљедњим пројекцијама Европске комисије може се очекивати даљи раст у 2022. години.

“У 2023. години очекује се смиривање цијене. Електричну енергију коју произведемо током године можемо продати на домаћем или иностраном тржишту. Политиком цијена се одређује на неки начин прерасподијела у друштву. Уколико је већа цијена на домаћем тржишту, онда произвођачи имају већи приход и доходак који се може искористити за инвестиције у нове објекте”, казао је Стевановић, додајући да привреда не воли нагле промјене, али нас честе промјене очекују у будућности.

“Веће цијене ће резултовати оптимизацијом потрошње, вишим нивоом инвестиција у енергетску самосталност и енергетску ефикасност. Која је оптимална цијена, ствар је постојања или непостојања алтернативе, ствар је преговора. Да ли је понашање неког економског субјекта коректно или није, ствар је односа између тог субјекта и његових клијената”, истиче Стевановић.

Појаснио је да ако је субјект монополиста, алтернативна рјешења се умањују. Истиче да ће раст цијене енергената за многе пословне субјекте представљати изазов, али сматра да ипак на макронивоу неће резултовати већим поремећајима.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img