spot_img
spot_img

Док Брчаци чекају свој: Модрича за годину дана добила базен за понос

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На понос свих грађана Модриче за само годину дана изграђен је и опремљен објекат савременог затвореног базена.

Радови на изградњи започети су у јуну 2021. године, а завршени у јуну 2022. Након опремања објекта и прибављања неопходних дозвола за рад ЈП „Градски базен“ Модрича, отворио је врата за све посјетиоце 19. јануара 2023. године са радним временом сваким даном од 7 до 22 часа.

Амбициозни планови да се изградња заврши за 12 мјесеци били су праћени посљедицама пандемије корона вируса, све тежом економском ситуацијом у региону и свијету, те енормним поскупљењем грађевинског материјала на тржишту. На моменте је дјеловало да је изградња овако захтјевног објекта посебне намјене за једну календарску годину готово немогућа.

Међутим, велики ентузијазам општинске управе као инвеститора, затим извођача радова и појединаца укључених у овај пројекат, надмашили су све препреке. Немјерљива је била и подршка Фондације „Обервалис – за дјецу нашег свијета“ из Швајцарске. Поред учешћа у изналажењу идејног рјешења и моралне подршке, упутили су и финансијску подршку у износу од 287.000 евра и тако подржали Модричу и њене грађане у петом по реду веома значајном пројекту за локалну заједницу. У изградњу базена, након свих завршених радова уложено је укупно 1,85 милиона евра без ПДВ.

Градски базен је двоспратни објекат, чија је основа 40,2 пута 35,3 метара. У његовој изградњи примјењена су атрактивна архитектонска рјешења уз савремени дизајн простора. Сам базен је дубине један и два метра, а површине 25 пута 15,5 м и налази се у приземљу, гдје су смјештени свлачионице, тушеви, тоалети, угоститељски објекат и лифт за лица са умањеним тјелесним способностима, како би могли да користе садржаје доступне на спрату. Базен је провизорно подијељен у двије цјелине. Први дио базена је дубине један метар и опремљен је рампом и оградом.

Овај дио је предвиђен за улазак и излазак дјеце, особа са посебним потребама, непливача и особа са инвалидитетом. Простор око базена је у потпуности подређен функционисању пливачког дијела, а омогућено је лако постављање и уклањање мобилијара уз базен. У сваком тренутку вода у базену се загријава између 29 и 31 степен Целзијуса, те се контролише њена исправност. Базен располаже капацитетом за 120 особа, а за безбиједност пливача задужено је пет професионалних спасилаца распоређених у смјенама.

У модерном спа центру на спрату налазе се: хидромасажна када, тепидаријум, турско купатило, финска сауна и инфрацрвена сауна. Такође, на спрату је и угоститељски објекат са билијаром и понудом хладних и топлих напитака, сендвича и колача.

Објекат Градског базена за кратко вријеме постао је препознатљиво мјесто за одмор, опуштање и рекреацију не само грађана Модриче, него и околних мјеста. Са својим пратећим садржајима значајно је употпунио угоститељску и спортско – рекреативну, те туристичку понуду овог краја.

Обзиром на разноврсност понуде, може се рећи да модрички базен успјешно парира или предњачи испред осталих затворених базена у ширем региону, јер је ово једини базен који у склопу пливачког базена има и базен за дјецу са посебним потребама, те укључене бројне друге садржаје који су намијењени искључиво релаксацији различитих категорија посјетилаца.

У ЈП „Градски базен“ Модрича запослен је укупно 21 радник. Поред спасилаца, објекат има менаџера, административне раднике, раднике задужене за машинско одржавање, угоститеље и раднике задужене за хигијену простора.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img