spot_img
spot_img

Додик: Након избора неће бити полицијског часа, нити драстичних мјера

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Република Српска може да служи као добар примјер за реаговање на кризу и управљање њоме. Након избора неће бити уведен полицијски час, нити драстичне мјере, иако је несумњиво да имамо повећан број заражених, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Он је изјавио да је Република Српска показала способност да управља кризом у вријеме пандемије вируса корона.

“На почетку пандемије нисмо оклијевали да предузмемо значајне мјере. Желим да захвалим грађанима који су прихватили мјере које су биле потребне”, рекао је Додик.

Он је навео да ће Република Српска у овој години, због пандемије вируса корона, имати седам одсто мањи приход у буџету, што је око 270 милиона КМ.

“Разлог за ово јесте пад индиректних пореза од 10 одсто, док смо успјели одржати ниво директних пореза. Интервенисали смо у различитим областима, а губитак смо надокнадили из резерви и успјели одржати инвестициону активност, што је видљиво у сваком мјесту у Српској”, додао је Додик.

Према његовим ријечима, званичници Републике Српске су у сваком тренутку били са народом и у локалним заједницама у Српској.

Он је подсјетио да 2.000 КМ кошта дан лијечења пацијента зараженог вирусом корона.

“Потребно је да буду смањена приватна дружења и да људи поштују прописане мјере. Овдје је ријеч о солидарности према најближем окружењу, али и за медицински сектор. Република Српска има ресурсе да издржи кризу и трошкове, а борба за људске животе је најважнија”, рекао је Додик за РТРС.

Подржан медицински сектор

Он је истакао да ће бити подржан медицински сектор и да неће бити заустављене инвестиције у њему.

“Модернизујемо Болницу Зворник, градимо је у Добоју, наредне године ћемо почети реконструкцију болнице у Приједору, градићемо болницу у Требињу. Тиме ћемо завршити значајан циклус у овој области”,истакао је Додик и додао да ће наредне године бити издвојено више од 80 милиона КМ за бањски сектор.

Он је нагласио да српски народ не би имао шансу у БиХ да не постоји Република Српска.

“Осим Срба, мислим и на муслимане и остале народе који живе у Републици Српској. Погледајте Козарац или остала повратничка мјеста, па ћете видјети да је све обновљено и ново, дијелом уз помоћ међународног фактора. Таква помоћ је изостала за Србе у Федерацији БиХ”, рекао је Додик.

Додик је поновио да ће наредне године из буџета Републике Српске бити издвојено 60 милиона КМ за инфраструктуру.

“Сматрамо да је потребно појачати инвестициони циклус. Морамо одржати причу према пољопривреди, јер Српска има довољно хране да се прехрани. Отворили смо све канале снабдијевања са Србијом, што је од изузетног значаја”, закључио је Додик.

“Ја сам опстао, Инцко је синоним за неуспјех”

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је високи представник измишљена прича, ко год он био, а поготово сада Валентин Инцко, који искључиво задржава привилегије да би служио да одржи сатанизацију према Србима.

“Он не дозвољава било какве промјене стереотипа и покушава да задржи исту матрицу, а то је `Срби су криви` и нас неколико који водимо то, поготово ја, којем су успјели да `набаце` нешто ружно. Али ето опстао сам и што је најважније, показао сам да имам подршку народа, за разлику од Инцка, који има само подршку неких административних центара”, рекао је Додик.

Према Додиковим ријечима, Инцко је синоним за неуспјех међународних фактора, који је себи прибавио предзнак “доносиоца среће”, коју никако није успио да спроведе јер, како је нагласио, оно што је за њих срећа не мора да значи и да је овдје.

“Имамо тако скрнављење Дејтона које је доведено до апсурда и нефункционисање БиХ, која је на сасвим другом фону за шта се они залажу, а то је функционална БиХ. Они су функциналну БиХ могли да изграде поштујући слово Дејтона, а они су изабрали да ро ураде путем духа Дејтона”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, тај дух Дејтона, који се овдје распламсао до мјере да га више нико не разумије, довео је до хроничне нестабилности у БиХ која се искључиво може приписати као заслуга међународног фактора који је креирао правосудни систем, а сада тражи реформе јер се показало да то не ваља.

“Морали смо да трпимо њихову нестручност. Наш приступ је `поштујте Устав, господо`, што би требало да научи и Инцко”, рекао је Додик за РТРС.

Говорећи о захтјеву Инцка да се скине табла са Студентског центра на Палама са називом “Радован Караџић”, Додик је рекао да то није надлежност Предсједништва БиХ, већ других органа, додавши да “Инцко није ни ЕУ да би могао да пријети у њено име”.

Према његовим ријечима, Инцко би требао да све у БиХ третира равноправно, па би онда морао да тражи да се промијене и називи улица у Сарајеву Алије Изетбеговића и Зелених беретки, јер су они, како је нагласио, симболи зла.

Додик је истакао да не подржава оно што ради високи представник.

“Лаж је да би високи представник отишао из БиХ да смо ми мало више попустили”, навео је Додик.

Према његовим ријечима, сви додадашњи високи представници су масовно прекршили Дејтонски споразум, довели су устав БиХ као “мртву материју” која не значи ништа.

“У БиХ ништа није како пише у Уставу и Дејтону, све је промијењено и то не даје резултате. Због тога су они љути и покушавају да нађу кривце, а то су увијек или ја, Срби, Драган Човић, Хрвати, али не виде резолуцију муслимана и СДА у којој праве предратну `Републику БиХ` по којој треба да се укину ентитети и кантони и да се створи `грађанска држава`”, навео је Додик.

Додик је рекао да он није реметилачки фактор у Предсједништву БиХ и да је овај орган развлаштен.

“У Уставу пише да је Предсједништво централни извршни орган, а Савјет мнистара помоћни. А када одете тамо све је другачије и они од Савјета министара покушавају да направе владу”, нагласио је Додик.

Додик сматра да је цијели проблем у чињеници да је БиХ “направљена назор”, додавши да би било нормално да се спроведе слово Дејтона и да се све доведе у уставни оквир, али да је упркос том залагању он оптужен да крши мировни споразум.

“Рјешење је поштовање слова Дејтона уз преиспитивање свих досадашњих незаконитих аранжмана у којем ћемо ми учествовати, а не виоки представник”, рекао је Додик.

Додик је нагласио и да лидер ХДЗ-а Драган Човић тражи да Хрвати бирају сународника за члана Предсједништва БиХ, што је сасвим легитимно, а не да им га бирају Бошњаци.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img