spot_img
spot_img

До сада 3.500 жалби на листу за гласање у иностранству

spot_img
spot_img
spot_img
Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ саопштила је да јој је стигло више од 3.500 жалби након што је објављена листа за гласање изван БиХ, те потврдила да ће доказе о покушајима изборних превара примати све до потврђивања резултата локалних избора, као и да ће спријечити све изборне неправилности механизмима предвиђеним Изборним законом БиХ.
Из ЦИК-а је потврђено да у овом тренутку разматра више од 3.500 поднесака које је примио у року остављеном за жалбе, те да ће, ако буде законског основа, кориговати податке у Централном бирачком списку прије његовог закључења, а тамо гдје не буде жалбу са изјашњењем доставити Суду БиХ на одлучивање.
“Уколико нам и након закључења Централног бирачког списка буде достављен доказ – изјава и слично да је бирач без његовог знања регистрован да гласа путем поште, гласачки пакет који дође у Главни центар за бројање из иностранства на име тог бирача неће бити бројан. Бирач остварује своје бирачко право у општини/граду пребивалишта на бирачком списку за гласање на непотврђеним гласачким листићима, који ће се бројати у Главном центру за бројање”, наведено је у саопштењу из ЦИК-а.
Из ЦИК-а напомињу да су се у овом изборном циклусу суочили са енормним бројем пријава за гласање ван БиХ које су, упркос кашњењу у усвајању буџета и у ангажовању додатног особља и опреме, успјели да обраде у законском року.

“У оквиру ове активности уочен је велики број пријава које су указивале на могуће злоупотребе у изборном процесу. Из наведеног разлога, урађен је и велики број додатних провјера и анализа сваке појединачно пристигле пријаве, с циљем елиминисања сваке евентуалне пријаве која указује на злоупотребу или има неку другу мањкавост”, истиче се у саопштењу ЦИК-а.

ЦИК БиХ је на сједници одржаној 1. октобра донио одлуку о утврђивању и објави броја бирача уписаних у извод из Централног бирачког списка за гласање изван БиХ за локалне изборе са уписаних 101.771 бирачем, као и одлуку којом се одбија упис у извод из Централног бирачког списка за гласање изван БиХ за 27.960 бирача.

“Као институција која је одговорна за тачност, ажурност и укупни интегритет Централног бирачког списка за територију БиХ, а потпуно уважавајући и препоруке из завршног извјештаја ОЕБС/ОДИХР-а из 2018. године, ЦИК БиХ је први пут на својој веб-страници објавила Извод регистрованих бирача за гласање изван БиХ”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је ЦИК БиХ на овај начин подстакла све актере у изборном процесу (бираче, политичке странке, невладин сектор, медије) да изврши увид у Централни бирачки списак и да реагују уколико постоје сумње у тачност бирачког списка.

Извод из Централног бирачког списка за гласање изван БиХ, ЦИК је јавно објавио како би бирач који је без свог знања, односно мимо његове воље уписан у њега, имао могућност подношења жалбе.

Одлука о одбијању уписа бирача за гласање ван БиХ објављена је на веб-страници (www.izbori.ba), а у прилогу одлуке се налази база података ЦИК-а БиХ о одбијеним пријавама са наведеним разлозима одбијања којој се може приступити путем уношења личних података у апликацију “Провјерите статус ваше пријаве”.

 

 

 

(срна)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img