spot_img
spot_img

Дневнице од 40 до 80 КМ, али сезонаца нема

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Сезонски радови на њивама и у воћњацима у БиХ се полако захуктавају, али постоји проблем са сезонским радницима, кажу пољопривредни произвођачи и наводе да упркос дневници од 40 до 80 марака те послове неће нико да ради, због чега страхују да их неће обавити на вријеме.

Наиме, како тврде пољопривредници, осим дневнице, имају и оброк, пиће и превоз, али ипак мањка радне снаге.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС, очајан је због мањка радне снаге, јер се, како каже, не може наћи потребан број радника који су им сада потребни у повртарству.

“Гори нам под ногама, стиже нам лук, купус треба копати, али нема ко. Тако је и другим данима, млади се стиде посла на њиви, кажу да им је тешко”, прича Мастало за “Независне”.

Истиче да послови у повртарству нису тешки и да не изискују много физичке снаге, јер се доста ради машински и сједећи.

“За неколико дана треба да садим лубеницу, али не могу наћи потребан број радника. Двоје-троје и нађем, али преко тога веома тешко”, каже Мастало.

Да је све мање и оних који су спремни да се ухвате маказа и орезују воће, иако дневница за ове послове прелази и 80 КМ, тврди Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС.

“Мало је људи који долазе да раде и то су махом пензионери, који никада нису радили у воћњаку и нестручни су. Надамо се да кад крене берба нећемо имати проблема, јер могу брати и жене, средњошколци и студенти”, казао је Дојчиновић.

Он сматра да сезонци на подручју Градишке током бербе воћа могу да зараде фину своту новца.

“Највише сезонских радника имамо из Добоја, али долазе и из цијеле БиХ и Србије”, казао је Дојчиновић.

Младен Марјановић, предсједник Удружења воћара Приједор, истиче да ускоро очекује бербу јагода, али да сезонаца нема ни за лијека.

“Радну снагу је тешко наћи и тај проблем имамо већ неколико година уназад. Што се тиче сатнице за бербу јагода, она је од три до пет КМ, а берач дневно може да убере и око 80 килограма јагода”, казао је Марјановић.

Истиче да и поред солидне зараде опет имају проблем с мањком сезонских радника, јер они људи који би радили или су већ запослени или су отишли радити у иностранство.

“Ми већ годинама знамо како нам долазе послови у воћањацима да ћемо имати мањак радника”, казао је Марјановић.

Што се тиче профила радне снаге, истиче да су то углавном људи који су већ у пензији.

“Младих људи попут средњошколца и студента нема уопште”, додао је Марјановић.

Стево Филиповић, директор бијељинске Прехрамбене индустрије “Сава Семберија”, истиче да имају радну снагу која задовољава потребе које имају према клијентима.

“Томе је допринело што су затворене границе па радна снага није ишла пут Европске уније”, казао је Филиповић.

Што се тиче потражење за осталим сезонским радницима из БиХ, Адиса Фазловић, менаџерка маркетинга портала за запошљавање Мојпосао.ба, казала је за “Независне” да је на њиховом порталу недавно објављено више огласа за сезонске послове, а највише су их давали послодавци из Хрватске.

“Најчешће траже различите профиле радника из угоститељства и туризма”, казала је она.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img