Директор ОБА БиХ остаје без дипломе - nula49.com
spot_img
spot_img

Директор ОБА БиХ остаје без дипломе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Инспекторат Републике Српске донио је рјешење којим се ректору Уиниверзитета за пословне студије Радовану Клинцову наређено да поништи диплому издату на име Османа Мехмедагића Осмице (директор Обавјештајно безбједносне агенције БиХ) и да у Службеном гласнику Српске ову диплому прогласи ништавном, пише Српскаинфо.

Инспекторат Републике Српске донио је 5. августа рјешење о поништењу дипломе која је издата 21. септембра 2007. године.

Ректор Универзитета за пословне студије Радован Клинцов истиче да је руководство установе на колективном годишњем одмору до 20. августа.

“Након тога ћемо видјети ако будемо добијали пошту или слично, видјећемо да ли има и та пошта, и ако буде нешто, ми ћемо се огласити. Нама је у првом плану наша установа, а мене не интересује ничије име и презиме”, рекао је Клинцов.

Он тврди и да је процедура таква да је инспекција првостепени орган, а да се диплома поништава само судском одлуком, мада се у рјешењу просвјетне инспекције јасно наводи да жалба не одлаже извршење овог рјешења.

Мехмедагићу у новембру ове године истиче мандат на челу обавјештајне агенције.

Почетком године Тужилаштво БиХ је покренуло истрагу о лажним дипломама и тада су затражили од свих безбједносних агенција да доставе дипломе о завршеном образовању. Све безбједносне агенције су доставили те податке, осим ОБА.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је за “Еуроблиц” да како је Осмица дошао до дипломе, да је тако дошао и до положаја и тако се понаша на мјесту гдје ради.

“То је заокружен образац понашања у стицању дипломе и начину на који ради, зато нам је оваква ситуација у безбједносном сектору. Сви који се нешто питају користили су се разним нелегалним пословима да би дошли до дипломе или положаја”, истакао је Стевандић.

Он је додао да очекује да се у овај случај укључи полиција, али и да је Мехмедагић човјек од повјерења лидера СДА Бакира Изетбеговића.

Српскаинфо је имала увид у рјешење које је донијела просвјетна инспекција, гдје су до детаља објашњени пропусти у дипломи коју је на овом универзитету стекао Османа Мехмедагића Осмица још 2007. године.

Они наводе да су републички просвјетни инспектори на основу захтјева Тужилаштва БиХ извршили контролу на Универзитету за пословне студије.

Мехмедагићу је, наводе, одобрен упис на трећу годину Факултета и призната диплома о завршеном студију за стицање више стручне спреме на Правном Факултету у Сарајеву. Међутим, оно што је проблем је то што су му диференцијалне испите признали професори који нису били именовани за то.

Утврђено је и да су му признати неки испити, а да је затим поново полагао те исте предмете, па је инспекторима остало нејасно да ли му је испит признат или је полагао.

Како се додаје, увидом у пријаве за полагање испита које гласе на име Осман Мехмедагић, утврђено је да садржи недостатке.

Они су утврдили да је на чак 14 пријава за полагање испита уочени недостаци. Скоро ни на једној пријави није наведен датум полагања испита, не неким пријавама нису испуњени ни подаци које треба написати професор, као ни колико пута је полаган испит.

Осмица је познат по томе што је током рата био обезбјеђење Алији Изетбеговићу, а довођен је и у везу са ратним злочинима и убиствима Срба у Сарајеву.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img