Дипломе из БиХ признате, али и даље проблем акредитације установа - nula49.com
spot_img
spot_img

Дипломе из БиХ признате, али и даље проблем акредитације установа

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Иако су дипломе са високошколских установа у БиХ углавном признате у земљама региона, али и Европе, постоје одређени проблеми који се односе на акредитовање установа и студијских програма, потврђују за “Независне новине” из Центра за информисање и признавање докумената из области високог образовања БиХ.

Појашњавају да се ради о појединачним, али незанемаривим проблемима, као и да се у наредном периоду могу појавити додатне потешкоће.

“Појединачни проблем се појављује у вези са статусом појединих установа, односно закасњелим завршетком поступка институционалне акредитације. Као проблем у будућности може се појавити чињеница да БиХ још није у пуном капацитету започела с акредитацијом студијских програма”, истичу из Центра.

Јасно је да БиХ мора ријешити те проблеме уколико жели са међународно признатом дипломом конкурентно учешће на тржишту рада ван својих граница.

Колико би то било значајно, недавно се показало и на самиту у Охриду, гдје је у склопу иницијативе “Отворени Балкан” потписан Споразум о сарадњи у подручју међусобног признававања диплома између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније.

Тај споразум био би добар за БиХ, јер би послодавцима и радницима из БиХ поједноставио приступ тржишту рада региона, оцјењују представници академске заједнице.

Рифат Шкријељ, ректор Универзитета у Сарајеву и предсједавајући Ректорске конференције БиХ, за “Независне новине” каже да жели вјеровати да ова иницијатива има искључиво економску корист за земље региона, како би се оне и на тај начин приближиле циљу, који се зове ЕУ.

“Желио бих да се не догоди да се кроз тај пројекат покушају запаковати и остваривати велики државни интереси који су на овим просторима у протеклим годинама били видљиви. Генерално сам за свако повезивање”, истиче Шкријељ.

Иако је БиХ на овом самиту учествовала као посматрач, Шкријељ појашњава да домаћи универзитети већ неколико година учествују у Ректорском форуму земаља југоисточне Европе и западног Балкана, који им омогућава међусобно признавање диплома, као и размјену студената и професора.

“Дипломе наших јавних универзитета се поприлично озбиљно третирају и признају у свим тим земљама и ми засад немамо неких великих проблема. А и шире у ЕУ, дипломе са наших јавних универзитета су у значајној мјери препознате и те дипломе се без већих проблема тамо на тржишту рада препознају, а наши кандидати се тамо запошљавају”, наглашава Шкријељ.

Да би приступање иницијативи “Отворени Балкан” било значајно, сагласни су и у Агенцији за високо образовање РС.

Али, уколико дође до тога, сматрају да би требало дефинисати који послодавци или радници из иностранства могу ући на тржиште рада у Српској и БиХ.

“Узимајући у обзир хиперпродукцију високошколских установа у региону, мишљења смо да би требало водити рачуна да приступ тржишту рада Републике Српске и БиХ имају само носиоци квалификација с акредитованих високошколских установа”, наводе за “Независне” из Агенције.

Из Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске кажу да се у случају сумње у квалитет диплома, остави могућност провјере стеченог образовања у складу са директивама и прописима ЕУ, првенствено ако су у питању дипломе из области медицине и здравства.

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img