spot_img
spot_img

Дијаспора пуни касе отањене пандемијом

spot_img
spot_img
spot_img

Током ових љетних мјесеци и годишњих одмора, а посебно доласком дијаспоре у Републику Српску, дошло је до већег промета и већег обима посла предузетника и појединих грана привреде, што им је значајан опоравак од посљедица пандемије, али ипак страх од новог затварања није нестао.

Између осталих, повећан промет су, према ријечима саговорника, током љета забиљежили фризери и козметичари, угоститељи и стоматолози, али сви они се боје да би након добре љетне сезоне могло доћи до поновног затварања због пандемије вируса корона.

Драгица Арсић, предсједница Удружења фризера и козметичара града Бањалука, рекла је за “Независне новине” да се због годишњих одмора и доласка дијаспоре из иностранства осјети повећан промет, али не много.

“Фризери и козметичари имају више посла, али то није на нивоу из 2016. и 2017. године, када смо доста више радили. Ово јесте мали помак, али се сви некако плашимо наредног ограничења и затварања које се све више најављује. Мислим да ће то доста утицати на овај мали помак”, навела је Арсићева.

Додала је да је повећан промет у јуну и јулу за око 20 до 30 одсто.

“Нису велике гужве у салонима. Имамо ситуацију да су дозвољене свадбе па је и ту неки мали помак”, казала је Арсићева.

Горан Куртиновић, члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске “Хореца”, истакао је да је повећан промет у љетним мјесецима и да се то заиста осјети.

“Већином је то долазак дијаспоре из иностранства, али има и туриста, али у мањем броју. У односу на претходну годину када се осјетио њихов недолазак због пандемије вируса корона и затварања граница – ситуација је боља и повећан је промет за око 50-60 одсто”, навео је Куртиновић за “Независне новине”.

Према његовим ријечима, задовољни су тренутним стањем, али је остало пуно тешких времена иза њих те се сада крпе рупе из тог периода.

“Ми сада санирамо све што се дешавало због затварања и рестрикција усљед пандемије. Никад није било теже бити угоститељ него сада и морамо размишљати о многим стварима о којима раније нисмо морали. Такође, постоје велики страх и неизвјесност угоститеља од тога да би могло доћи до поновног затварања, немамо никакве планове и не знамо у шта да се упуштамо. Једино нам остаје да чекамо, радимо и боримо се”, нагласио је Куртиновић.

Александар Стајчић из стоматолошке ординације “Др Стајчић” у Бањалуци нагласио је да су током љетних мјесеци пребукирани те да тада имају увијек више посла у односу на друге дијелове године.

“Повећан обим посла увијек имамо од почетка јула па до краја августа. Такође, током празника је исто период кад долази дијаспора и као што поправљају аутомобиле или иду на фризуре, долазе и код стоматолога, јер је овдје све три или четири пута јефтиније него у иностранству”, нагласио је Стајчић за “Независне новине”.

Додао је да према његовим информацијама све стоматолошке ординације тренутно имају повећан обим посла.

Саша Дабић, предсједник Коморе доктора стоматологије РС, казао је да је током ових љетних мјесеци значајно повећан обим посла те да су све стоматолошке ординације препуне клијената.

“Ми свакако имамо велики број пацијената који долазе из иностранства, а због затварања граница прошле године нису могли долазити па је сада значајно повећан обим посла”, потврдио је Дабић за “Независне новине”.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img