spot_img
spot_img

Детектован први случај флуроне у Републици Српској

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Први случај флуроне, истовремене инфекције вирусом корона и грипом, детектован је данас на Универзитетском клиничком центру РС, саопштено је из Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Како су навели, у узорку пацијента хоспитализованог у УКЦ РС детектована је истовремено RNK Influenza А (H3) и SARS-CoV-2 (методом Film Array– респираторни панел РП2 плус).

“Ово је први до сада детектован случај истовремене инфекције са ова два вируса у Републици Српској. Ради се о пацијенту 2000. годиште из Бањалуке. Пацијент је тренутно свјестан, те хемодинамски и респираторно стабилан”, наводе из УКЦ-а.

Како су појаснили, у Заводу за клиничку микробиологију УКЦ РС постоји могућност истовремене детекције више од 20 параметара дијагностике најчешћих вирусних и бактеријских инфекција респираторног тракта на апарату BIOFIRE FILMARRAY SYSTEMS (Biomerieux), у року од једног сата.

“Ово значајно убрзава дијагностику и доприноси квалитету услуге. Тренутно смо једина установа У Републици Српској која има могућност ове дијагностике”, наводе у саопштењу.

Додали су да је овакав налаз потврда циркулације оба вируса у популацији, те могућности настанка истовремене инфекције изазване вирусом инфлуенце и SARS-CoV-2, слично како је већ потврђено у другим земљама.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img