spot_img
spot_img

Дан жалости запео у Савјету министара, Турковићева тражи оставке

spot_img
spot_img

Савјет министара БиХ на ванредној телефонској сједници данас није постигао потребан консензус у вези са Приједлогом одлуке о проглашењу 11. јула Даном жалости у Босни и Херцеговини, предлагача Министарства вањских послова БиХ.

Шефица бх. дипломатије Бисера Турковић је поручила да су министри из реда српског народа потврдили да “негирају судски утврђене чињенице о геноциду у Сребреници”.

“Тражимо од надлежног Тужилаштва Босне и Херцеговине да их позове на кривичну одговорност”, навела је она, а преносе федерални медији. Турковић је такође затражила оставку предсједавајућег Зорана Тегелтије (СНСД) и министара Сташе Кошарца (СНСД), Војина Митровића (СНСД) и Милоша Лучића (ДНС) “због кршења закона којим се забрањује негирање геноцида те онемогућавања Савјета министара БиХ да донесе одлуку о изражавању елементарног поштовања према жртвама геноцида у Сребреници”.

Српски амбасадори не маре за инструкцију Турковићеве

С друге стране, српски амбасадори који представљају Босну и Херцеговину у свијету поручују јој да неће поступати по њеној инструкцији, да су сва дипломатско-конзуларна представништва и мисије БиХ дужни да спусте заставу БиХ на пола копља и пошаљу циркуларну ноту надлежним министарствима спољних послова у земљи пријема те да на “пригодан и достојанствен начин обиљеже 11. јул”.

“По већ устаљеној пракси узурпирања надлежности виших инстанци, Турковићева је поново самоиницијативно прослиједила инструкцију ДКП мрежи да у ишчекивању одлуке Савјета министара о проглашењу дана жалости поступимо као да је та одлука усвојена”, рекао је Александар Врањеш, амбасадор БиХ у Хрватској.

И Милица Ристовић Крстић, амбасадорка БиХ у Грчкој, рекла је да је илузорно очекивати да ће иједан српски амбасадор испоштовати инструкцију Турковићеве и спустити заставу БиХ на пола копља поводом обиљежавања 11. јула.

Она је рекла да Амбасада БиХ у Атини неће ни на који начин обиљежити 11. јул јер је инструкција Турковићеве донесена без сагласности Предсједништва БиХ и Савјета министара БиХ.

“Инструкција Турковићеве једна је у низу истих или сличних које шаље ДКП мрежи на датуме важне само једном народу – бошњачком”, рекла је Ристовић Крстићева.

Такође ни Амбасада БиХ у Мађарској неће обиљежити 11. јул јер, како каже Биљана Гутић Бјелица, инструкција Турковићеве је неприхватљива за функционере из реда српског народа јер фаворизује жртве једног народа у односу на друге.

“С обзиром на неправедно запостављање спрских жртава, сасвим је очекиван и оправдан наш отпор према исфорсираним наметањима и политизацији овог питања од бошњачких лидера, а на штету српских жртава”, рекла је Гутић Бјелица.

Ана Тришић Бабић, савјетница Милорада Додика, члана Предсједништва БиХ, рекла је да неовлаштених инструкција Турковићеве има напретек, те да је недопустиво да се таква упутства шаљу без одлука Предсједништва БиХ или Савјета министара.

Ни Милорад Живковић, амбасадор БиХ у Словенији, неће поступити по инструкцији Турковићеве јер њену инструкцију доживљава као лични став, а не став надлежних, истовремено наглашавајући да ће Амбасада БиХ у Љубљани као и свих претходних година сачекати одлуку Савјета министара БиХ по овом питању.

Табути стигли у Сребреницу

Табути с посмртним остацима 50 жртава убијених у Сребреници у јулу 1995. године испраћени су данас испред Предсједништва Босне и Херцеговине, гдје су им бројни званичници, али и грађани Сарајева одали почаст.

Међу званичницима који су стигли испред Предсједништва били су предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, лидер СДА Бакир Изетбеговић, реис Хусеин Кавазовић, делегат у Дому народа Денис Бећировић, потпредсједник Федерације БиХ Милан Дуновић, амбасадор Сједињених Америчких Држава Мајкл Марфи, чланови Владе КС те бројни други кантонални, федерални и државни званичници. Градоначелница Сарајева Бењамина Карић почаст је одала испред Вијећнице.

Током дана колона је стигла у Поточаре, а укоп ће бити обављен 11. јула на годишњицу у Сребреници.

“Придружио сам се данас грађанима БиХ да бих скрушено и уз дубоко поштовање одао почаст жртвама геноцида у Сребреници. Амерички народ суосјећа с њима и породицама које и даље трагају за својим најмилијима”, поручио је у петак амбасадор Марфи.

Након што су кренули из Високог, камиони с табутима 50 жртава кратко су се зауставили у Илијашу, Вогошћи, а потом и на неколико локација у Сарајеву, гдје су бројни грађани и бх. званичници одали почаст недужним жртвама.

На комеморативној сједници Скупштине општине Сребреница у недјељу, 10. јула, одборници и присутни званичници одаће почаст свим невино настрадалим становницима ове локалне заједнице у посљедњем рату, рекао је Срни потпредсједник сребреничког парламента Милош Миловановић.

Одборници ове општине су прије 15 година закључили да су у овој локалној заједници страдали припадници српског и бошњачког, али и осталих народа, и од тада се сваке године традиционално, 10. јула, одржава комеморативна сједница локалног парламента и одаје пошта свим невино настрадалим Сребреничанима.

На Петровдан, 12. јула, код костурнице и два спомен-обиљежја настрадалим Србима у два посљедња рата у селу Залазје биће служен парастос и одата почаст српским цивилима и војницима овог краја погинулим и убијеним на Петровдан 1992. године у околини Сребренице и свим Србима средњег Подриња погинулим у посљедњем рату, као и страдалима у Другом свјетском рату у овом селу.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img