spot_img
spot_img

Црква из дворишта Фате Орловић мора бити уклоњена

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Европски суд за људска права данас је донио одлуку, односно коначну пресуду којим се налаже да БиХ мора извршити одлуке којима се налаже уклањање цркве из дворишта Фате Орловић у Коњевић Пољу.

Ову информацију потврдио је за klix.ba судија у Европском суду за људска права Фарис Вехабовић.

Европски суд за људска права једногласно је одлучио да је дошло до повреде члана 1 Протокола 1 (заштита имовине) уз Европску конвенцију о људским правима.

Случај се односи на цркву коју је Српска православна црквена општина изградила на имовини коју су подносиоци пријаве, односно Фата Орловић, били принуђени напустити током рата у периоду 1992-1995.

Суд је утврдио да је пропуст власти да испоштују коначне и обавезујуће одлуке из 1999. и 2001. године којима је утврђено право на поврат предметне имовине у посјед подносилаца тужбе, а за који власти нису понудиле никакво оправдање. То је имало за посљедицу озбиљно нарушавање права на имовину.

Суд је такође утврдио, са шест гласова наспрам једног, на основу члана 46. (обавезност и извршење пресуда) да тужена држава треба да обезбиједи извршење двије одлуке које су донесене у корист подносилаца тужбе, а нарочито да обезбиједи уклањање цркве са њихове имовине, најкасније у року од три мјесеца након што ова пресуда постане коначна.

Тужбу је поднијело 14 чланова исте породице, који су рођени у периоду између 1942. и 1982. године, и живе у Коњевић Пољу и Сребренику.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img