Ćorić: Zaštita djece u saobraćaju – primarni cilj

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić poručio je danas u Bijeljini da je opredjeljenje ovog resora zaštita djece i njihovih života u saobraćaju i apelovao na vozače da, budući da počinje školska godine, budu što obazriviji.

„U sedam mjeseci ove godine nismo imali stradale djece na putevima u Republici Srpskoj. Nadam se da će tako i ostati i da će ti negativni trendovi biti svedeni na minimum. Zaštita djece i njihovih života su na prvom mjestu“, poručio je Ćorić.

- Reklama -

Ćorić je apelovao na vozače da budu skoncentrisaniji, budući da se od prvog školskog dana povećava koncentracija djece u saobraćaju i na putevima u Srpskoj.
„Zato i slogan današnje akcije ukazuje na to – `Vozači, škola je za nas, oprez je za vas`“, rekao je Ćorić.

Ministarstvo, u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savezom Srpske i svim institucijama sprovodi preventivne aktivnosti zaštite svih učesnika u saobraćaju, a posebno djece.

„Budući da je danas prvi dan škole, pripremili smo predstavu koja će na prigodan način zabaviti djecu, a sa druge strane i njima i roditeljima dati osnovne smjernice za kretanje u saobraćaju, kako bi nivo svijesti bio podignut na viši nivo“, rekao je Ćorić.

On je pojasnio da je ova predstava do sada prikazana u 110 škola u Republici Srpskoj i dala svoje efekte.

Ćorić je naveo da je resorno ministarstvo, osim ovih aktivnosti čiji je cilj bezbjednost u saobraćaju, u prethodnom periodu posebnu pažnju obraćalo na bezbjednost korištenja interneta.

„Održali smo obuke sa nastavnicima i stručnim saradnicima u školama, koji preneseno znanje treba da prenesu roditeljima i djeci“, rekao je Ćorić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Mladen Petrović izrazio je zadovoljstvo što je početak ove akcije upravo u Bijeljini, u jednoj od najvećih osnovnih škola u Republici Srpskoj – „Knez Ivo od Semberije“.

Petrović je najavio i da će policija imati pojačano prisustvo u zonama oko škola, pogotovo u septembru.

Jelica Lubura, stručni saradnik u Službi za bezbjednost saobraćaja Auto-moto saveza Republike Srpske, rekla je da u saradnji sa više subjekata, među kojima i Ministarstvom saobraćaja Srpske i osnovnim školama, tradicionalno sprovodi aktivnost „Vozački, škola je za nas, opres je za vas“.

Direktor Osnovne škole „Knez Ivo od Semberije“ Radenko Savić rekao je da ovu školu pohađa ukupno 1.630 učenika, a centralni objekat nalazi se uz frekventnu saobraćajnicu.

Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvjete i kulture, Auto-moto savezom Republike Srpske i jedinicama lokalne samouprave i ove godine kao i prethodnih godina realizuje preventivnu aktivnost „VOZAČI, ŠKOLA JE ZA NAS, OPREZ JE ZA VAS“.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime