spot_img
spot_img

Ћорић: Инфраструктурним пројектима побољшати повезаност свих дијелова Српске

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је да је опредјељење републичких инистуција да се изградњом великих инфраструктурних пројеката још боље повежу сви дијелови Српске, те додао да је изградња брзог пута Бијељина-Зворник-Милићи-Хан Пијесак-Соколац велики изазов.

Ћорић, који је са директором компаније “Чајна Шандонг интернешнел економик енд техникал” Џонг Јонгом потписао меморандум о сарадњи на пројекту изградње брзог пута Бијељина-Зворник-Милићи-Хан Пијесак-Соколац, рекао је да очекује да кинески партнери у наредном периоду заврше пројектну документацију.

Он је навео да Република Српска преузима обавезу да изврши експропријацију и ријеши имовинско-правне односе на том дијелу трасе.

“Наше опредјељење остаје да градимо велике инфраструктурне пројекте и да повежемо све дијелове Републике Српске у складу са просторно-планским документима који су раније дефинисани”, рекао је Ћорић новинарима у Бањалуци након потписивања уговора.

Он је истакао да је сигуран да Република Српска у кинеским партнерима има поуздане инвеститоре и извођаче радова који ће успјешно реализовати овај пројекат у складу са плановима.

Џонг је истакао значај изградње брзог пута Бијељина-Зворник-Милићи-Хан Пијесак-Соколац јер ће допринијети економском развоју Републике Српске и навео да ће компанија на чијем је челу уложити напоре да пројекат што прије буде реализован на најбољи могући начин.

“На овом подручју смо присутни већ 10 година и разумијемо колико је важна изградња овог брзог пута, јер ће још боље повезати различите дијелове Српске”, рекао је Џонг.

Он је нагласио да је на састанку са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем изразио заинтересованост да кинеска компанија учествује у реализовању пројекта инсталирања соларних панела, али отварања фабрика соларних панела.

Он је изразио намјеру да кинеска компанија са Републиком Српском потпише и концесиони уговор у вези са каменоломом, као и да отвори неколико фабрика за производњу бетонских елемената за ауто-путеве, које ће омогућити нова запослења.

Џонг је рекао да ће у наредних неколико година ова кинеска компанија изградити зграду у близини Бањалуке.

Он је захвалио српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, премијеру Српске Радовану Вишковићу Вишковићу и министрима у Влади Српске за исказану спремност за сарадњу.

Потписивању је присуствовао и премијер Српске Радован Вишковић и генерални директор предузећа “Електропривреда Републике Српске” Лука Петровић.

Дужина брзог пута од Бијељине до Сокоца износи око 160 километара.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img