Čitave porodice masovno napuštaju BiH

Oko 5.000 porodica iz BiH su prošle godine spakovale kofere i “trbuhom za kruhom” napustile zemlju.

Uzme li se da u proseku svaka porodica, ima tri člana to znači da je BiH lane zauvek ostala bez 15.000 građana pokazalo je istraživanje koje je na terenu provela Unija za održivi povratak i integracije BiH.

- Reklama -

Najviše porodica je otišlo sa područja Bijeljine – 2.650 i Zvornika – 2.160, dok su iz Brčkog u inostranstvo odselile 1.358 porodica, a iz Drvara – 1.120.

Trend odlaska porodica zabeležen je i u drugim delovima BiH, a u Sloveniju, Nemačku, Norvešku, Dansku i druge EU zemlje odlaze svi – Srbi, Bošnjaci i Hrvati kojima je zbog hrvatskog državljanstva i pasoša odlazak u EU olakšan.

– Najveći broj odlazaka zabeležen je iz severoistočne Bosne odnosno na području Zvornika, Milića, Bratunca ,Vlasenice, zatim Brčkog, Modriče, Šamca, Broda, kao i Kupresa, Grahova i Glamoča. Alarmatno je što stanovništvo odlazi iz opština u koje su se vratili nakon rata u nadi da će započeti novi život, a sada odlaze kako zbog ekonomskih razloga, tako i zbog toga što se ne osećaju bezbedno i ne vide ovde bolju budućnost za svoju decu – kaže Mirhunisa Zukić, predsednica Unije.

Prema podacima ove Unije od 2013. do 2016. godine BiH je napustilo ukupno 90.000 njenih građana.

U nameri da se što pre domognu inostranstva, građani ističe ona, prodaju sve što imaju od imovine do stoke.

– Bilo je primera da su porodice plaćale 7.000 KM za ilegalan odlazak iz zemlje rizikujući tako da se nađu u velikim problemima i da ih deportuju iz zemlje u koju odu neleglano  – navodi Zukićeva.

Demograf Stevo Pašalić kaže da je stanovništvo uvek emigriralo iz BiH, ali da je ova pojava sada postala masovna i alarmantna.

– Ono što zabrinjava je da se više ne odlazi pojedinačno na rad, nego čitave porodice sa decom napuštaju zemlju s namerom da se ne vrate – navodi Pašalić. O tome svedoče brojne škole za strane jezike koje niču kao pečurke posle kiše, a većina ih ima posebne kurseve namenjene deci.

Pašalić naglašava da je odlazak radno sposobnog stanovništva trenutno najveći problem sa kojim se BiH suočava, a o kojem niko ne vodi računa.

– Nažalost mi ćemo vrlo brzo doći u situaciju da ćemo morati da uvozimo radnike, s tim da smo siromašna zemlja i nećemo imati čime da privučemo radnu snagu, kao na primer sada Nemačka – kaže Pašalić.

Smilje zadržalo stanovništvo

U Uniji za održivi povratak i integracije BiH kažu da su primetili da je odlazak stanovništva iz  Hercegovine smanjen.

– Razlog za to je što je na tom području došlo do razvoja uzgoja i otkupa smilja koje je mnogim građanima pomoglo da nađu izvor prihoda – navela je Zukićeva.

 

 

 

(blic.rs)

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime