spot_img
spot_img

Брчак међу рекордерима: За саобраћајне прекршаје дугује више од 73 хиљаде КМ

spot_img
spot_img
spot_img

За саобраћајне прекршаје у Босни и Херцеговини возачи дугују 80,8 милиона КМ, а рекордер по овом основу је мушкарац из Сарајева са износом 267.643 КМ дуга.

Истовремено, грађани који управљају моторним возилом у овом тренутку имају неплаћених више од пола милиона прекршајних налога.

Вишеструки повратник

А колико су возачи “савјесни”, показује најсвјежији примјер из Брчког. Наиме, полиција у овом граду прије неколико дана зауставила је лице, код кога је утврђено непоштовање више саобраћајних правила, укључујући и то да је чак осам година возио без возачке дозволе.

– Четвртог новембра 2022. године у 22:40 сати полицијски службеници Полиције Брчко дистрикта БиХ су током редовних послова и задатака у насељу Прутаче зауставили возача моторног возила марке пасат иницијала Е.К., рођен 1979. године, настањен у Брчком, и утврдили да не посједује возачку дозволу, а након извршене провјере да је иста истекла 2014. године, те је поништена – навели су из брчанске Полиције.

Да ствар по овог Брчака буде гора, само по основу неплаћених казни за вожњу он дугује скоро 7.000 КМ.

– Провјером у службеном регистру новчаних казни утврђено је да је наведено лице вишеструки повратник у вршењу прекршаја из области саобраћаја, те да по основу неплаћених казни има дуговање у износу од 6.976 КМ. Због основа сумње да ће наведено лице наставити са вршењем прекршаја привремено му је одузето моторно возило и похрањено у депозит Полиције Брчко дистрикта БиХ. Против наведеног лица ће Основном суду Брчко дистрикта БиХ бити поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка – саопЋено је из Полиције дистрикта.

Укупан дуг

Иако треба да плати 7.000 КМ, возач из Брчког далеко је од водеће петорке када су у питању укупна дуговања за саобраћајне прекршаје. Уз поменутог рекордера из Сарајева, пет највећих дужника који сједе за воланом у БиХ дугује 570.000 КМ.

– На првом мјесту је возач из Сарајева (општина Стари Град) који дугује 267.643 КМ. Слиједе возачи из Маглаја и Хаџића са дугом од 82.973 КМ, односно 75.009 КМ. На четвртом мјесту је возач из Брчког који треба да плати 73.840 КМ, а на петом особа из Градачца са 67.911 КМ – речено је за “Независне новине” из Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине (ИДЕЕА).

Према истим подацима, укупан дуг возача за саобраћајне прекршаје у БиХ износи 80.815.865 КМ, док је број неплаћених налога 510.399 (највише их се односи на прекорачење брзине, непосједовање возачке дозволе, управљање возилом прије стицања возачке дозволе, непосједовање адекватне опреме, те управљање возилом које није регистровано).

 

 

 

(avaz.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img