spot_img
spot_img

Bošnjaci traže procesuiranje zbog imovine, Srpska oštro odgovorila

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Osam političkih predstavnika iz FBiH potpisalo je danas zajedničku izjavu o državnoj imovini u kojoj su naveli da Tužilaštvo BiH i ostali nadležni organi BiH moraju procesuirati odgovorna lica koja najavljuju da će nastaviti knjiženje te imovine na Republiku Srpsku, a iz Srpske im je poručeno da su vrata za otimanje srpske imovine trajno zatvorena.

“Izjave pojedinih funkcionera iz Republike Srpske o tome da će nezakonito knjižiti državnu imovinu BiH predstavljaju nastavak opasne politike podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navedeno je u izjavi bošnjačkih stranaka.

Izjavu su potpisali članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, te lideri SDA Bakir Izetbegović, SDP-a BiH Nermin Nikšić, NIP-a Elmedin Konaković, Naše stranke Edin Forto, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević i predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić.

Oni su ocijenili da “prijetnje secesionizmom upućene od zvaničnih predstavnika organa vlasti Republike Srpske i pojedinih političkih stranaka koje primarno djeluju na prostoru Republike Srpske, te njihovo odbijanje da sprovode konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH predstavljaju grube nasrtaje na Dejtonski sporazum, čime se ugrožavaju mir i stabilnost u BiH, ali i cijelom regionu”.

Potpisnici zajedničke izjave su poručili da će “na svaku aktivnost koja predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i međunarodnopravnom subjektivitetu BiH odgovoriti snažno i odlučno, svim potrebnim mehanizmima i sredstvima”.

U izjavi upozoravaju predstavnike međunarodne zajednice, naročito zemlje svjedoke Dejtonskog sporazuma, kao i OHR, da je “krajnje vrijeme da preduzmu odlučne korake, kako antidejtonska i antiustavna politika organa vlasti Republike Srpske ne bi doživjela eskalaciju sa nepredvidivim i nesagledivim posljedicama”.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio je da su u Srpskoj otvorena vrata za razgovore sa bošnjačkim političkim predstavnicima, ali su im vrata za otimanje srpske imovine trajno zatvorena.

“Posljednji je čas da prestanemo jedni drugima stavljati klipove pod točkove. Srpska drugima ništa ne otima i ne osporava imovinu i do njih je da li ćemo živjeti zajedno i uvažavati se ili ne”, rekao je Stevandić.

Stevandić je podsjetio da Republika Srpska neće dopustiti da neko raspolaže njenom imovinom i u njeno ime donosi odluke.

“Republika Srpska će sama donositi odluke, koje će se najmanje dopasti onima koji je ne poštuju, ali će biti u interesu naroda i građana. Davno smo rekli da je imovina crvena linija, a ukoliko hoće da nas ugroze – time će ugroziti opstanak BiH”, rekao je Stevandić.

Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH, naglasila je da ne postoji slovo Ustava, niti Dejtonskog sporazuma koje predviđa postojanje tzv. “državne imovine BiH”.

Cvijanovićeva je rekla da odluka Ustavnog suda BiH na koju se pozivaju potpisnici izjave nije nikakav ustavni osnov, već dokaz da je u BiH sasvim moguće da najviši pravni i politički akt najflagrantnije urušavaju oni koji su dužni da ga štite.

Ona je ocijenila da baš smiješno djeluje i njihova navodna posvećenost suverenitetu BiH, a istovremeno moljakanje stranog faktora da se umiješa u njene unutrašnje poslove, kažnjavajući one koji nisu po volji političkog Sarajeva.

“Ono što je zapravo antidejtonsko i što više od dvije decenije destabilizuje BiH, nisu politika Milorada Dodika i Republike Srpske, već patetični pokušaji bošnjačkih lidera da nasiljem i galamom prigrabe nešto što BiH Ustavom i Dejtonskim sporazumom ne pripada”, istakla je Cvijanovićeva.

 

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img