spot_img
spot_img

Близу 600 љекара потписало отказ у Тузланском Кантону

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Близу 600 љекара који су окупљени у Струковном синдикату доктора медицине и стоматологије досад је потписало отказ уговора о раду у здравственим установама у Тузланском кантону.

Ову информацију за портал Klix.ba потврдио је Адмир Суљић, предсједник Штрајкачког одбора Синдиката доктора медицине и стоматологије ТК.

“Завршен је састанак у Универзитетском клиничком центру у Тузли којем је присуствовало близу 70 колега, тако да још већи број љекара који ће потписати отказе очекујемо сутра. Највише отказа је потписано у Живиницама, Градачцу и Сребренику, преко 90 посто, а нешто мањи постотак је у Лукавцу и Грачаници”, рекао је Суљић за Klix.

Радикалан потез љекара узроковало је непризнавање овог синдиката од Владе Тузланског кантона. Наиме, овај синдикат једино у најмногољуднијем кантону у Федерацији БиХ још увијек нема уручену репрезентативност, али ни потписан колективни уговор.

Љекари захтјевају да буду уважени као социјални партнер у преговарању колективног уговора те да се самостално могу борити за своја права.

Прилику за спас здравственог система који је пред колапсом у петак ће имати посланици у Скупштини Тузланског кантона на сједници хитног карактера, на којој ће активно учешће узети и чланови споменутог синдиката.

“Очекујем да ћемо у петак на сједници Кантоналне скупштине отворити конструктивну расправу те да ћемо доћи до заједничког рјешења. Ми желимо да наш проблем буде ријешен као и у осталим кантонима. Закон у ФБиХ вриједи за ТК, али и све остале кантоне”, рекао је Суљић те истакао да чланове овог синдиката од јучер нико није контактирао из Владе ТК у циљу изналажења рјешења за новонастали проблем.

Љекари тузланске регије имају подршку и од Савеза струковних синдиката доктора медицне и стоматологије ФБиХ чији је предсједник Рифат Ријад Заид у ранијем разговору за Klix.ba потез својих колега оцијенио очајничким, уз наглашавање да потписивањем отказа хероји у бијелом одбијају бити поданици.

 

 

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img