BiH predložila čak osam ruta za povezivanje Beograda i Sarajeva

O modernoj saobraćajnici koja će povezivati Beograd i Sarajevo, a koju je premijer Srbije Aleksandar Vučić nazvao “mirovnim projektom”, mnogo je toga za sada nepoznato osim rute autoputa koja će ići kroz Srbiju.

Za dio brze ceste u Bosni i Hercegovini za sada je predloženo čak osam pravaca, a političari i privrednici iz oba entiteta svakodnevno ističu zašto je baš ona koja prolazi kroz njihovu regiju najbolja opcija, piše Al Jazeera.

- Reklama -

Ipak, stručnjaci smatraju da je neozbiljno “pogađati se” s različitim rutama dok se ne uradi detaljna studija. Nadležni u Bosni i Hercegovini ističu da su u procesu utvrđivanja pravca, nakon čega će se sastati s kolegama i Srbije i zajednički ići u traženje sredstava za izgradnju saobraćajnice od turskog investitora.

“Projekat izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo podrazumeva izgradnju 60 kilometara autoputa Požega – Užice – Kotroman. Trasa autoputa kroz Srbiju nastavlja se na postojeću trasu Koridora 11, od Beograda do Preljine. Od deonice Preljina – Požega autoput bi išao preko Užica ka granici sa Republikom Srpskom, na granični prelaz Kotroman”, rečeno nam je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Međutim, od granice Bosne i Hercegovine pravac saobraćajnice ne zna se. Od više prijedloga koji su trenutno na stolu raspravlja se, između ostalog, o rutama koje bi išle od Višegrada preko Mesića do Pala, onoj preko Goražda i Pala, zatim preko Rogatice i Sokoca, pa od pravca koji bi išao od Orašja, preko Brčkog, Tuzle i Žepča, objašnjeno nam je iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Lobiranje za rute

“Strateški interes opštine Pale i Istočnog Sarajeva je prolazak brze ceste preko Pala, jer bismo tako postali otvorena vrata za promet robe iz centralne i južne Srbije, za promet i robe i putnika iz Srbije, Grčke, Bugarske i Makedonije”, kaže predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Pale Bojan Ninković.

Dodaje da u prilog tome ide i gradnja tunela Stambolčić, čime bi se zaobišlo 60 kilometara uspona preko Romanije.

“Imamo već izgrađenu gondolu, to je jedna turistička destinacija na izlazu iz Pala, baš u tom pravcu. Imamo mjesnu zajednicu Podgrab, koja takođe pripada Opštini Pale i ima izvanredne uslove za izgradnju poslovne industrijske zone, te podnožje Jahorine, gdje se mogu napraviti turistička naselja.”

Međutim, za stanovnike Romanije i Birča trasa treba ići preko Zvornika, zbog čega su načelnici i privrednici pisali vladama bh. entiteta Republike Srpske i Srbije.

“Varijanta jedan, koja bi išla preko Romanije, Zvornika, Beograda, kraća je od ove druge varijante preko Pala, Višegrada za 90 kilometara, teren je neuporedivo bolji, što znači da bi izgradnja bila jeftinija”, rekao je Rajko Dukić, predsjednik kompanije “Boksit” Milići.

“Taj projekat je život, bukvalno život svih ovih lokalnih zajednica na istoku, bez tog puta mi smo mrtvi, znači, bez tog puta, autoputa, ovaj prostor će biti mrtav, a mislim da nikome nije u interesu da se to desi”, rekao je Miroslav Kraljević, načelnik općine Vlasenica.

“BiH je neozbiljno ušla u ovu priču”

S druge strane, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP BiH) u Parlamentu Federacije BiH i bivši ministar saobraćaja i komunikacija u Vladi Federacije BiH Enver Bijedić kazao je da autoput Sarajevo – Beograd mora prolaziti kroz Tuzlanski kanton.

“Kada je u pitanju gradnja autoputa Sarajevo – Beograd, tu nema nikakve dileme: ovaj autoput mora prolaziti kroz Tuzlanski kanton i nezamislivo je da tako jedan važan infrastrukturalni projekat zaobiđe najmnogoljudniju regiju u Bosni i Hercegovini.”

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i bivši načelnik Foče Zdravko Krsmanović uputio je otvoreno pismo ministru saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Ismiru Juski, predlažući da trasa ide preko Rogoja i Foče.

“Svako sada može reći ‘Neka ta cesta prolazi kroz moje mjesto’. Mi čak imamo osam predloženih ruta, što je jako neozbiljno. To nije to projekat od 2.000 KM nego od milijardu, kada gledamo cijelu trasu”, smatra profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu Osman Lindov.

Dodaje da Bosna i Hercegovina, ako želi biti ozbiljna zemlja i razviti cijelu tu priču, mora naručiti posebnu studiju.

“Mi rutu koridora Vc 20 godina nismo utvrdili, a rekli smo da ćemo uraditi put Beograd – Sarajevo za mjesec dana. Iz tog razloga mislim da je sve ovo što se dešavalo toliko neozbiljno za poznavaoce prostornih planova, planiranja saobraćaja i utvrđivanja ruta.”

Kako ističe, rutu treba adekvatno planirati, napraviti konekcije, u cijelu priču uključiti regije i stanovništvo, obuhvatiti privredni razvoj, geografski položaj, planove koje ima Srbija te koridorske pravce i Bosne i Hercegovine i Srbije.

Koliko košta saobraćajnica

Iz Ministarstva komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine kažu da je potrebno napraviti širu raspravu i uključiti predstavnike Srbije u precizno definiranje spojne tačke saobraćajnice na granici dvije zemlje, te s predstavnicima Turske održati sastanak o načinu finansiranja ovakvog projekta.

Ministar Jusko je zajedno s ministricom iz Srbije Zoranom Mihajlović uputio turskom ministru za ekonomiju Nihatu Zeybekciju zajedničko pismo u kojem obje zemlje izražavaju veliku zainteresiranost za izgradnju moderne saobraćajnice Sarajevo – Beograd.

“S obzirom na sve prethodno navedeno, kao i činjenicu da još nema odgovora turske strane na upućeno zajedničko pismo, u ovom trenutku iz više opravdanih razloga nije moguće odrediti jedinstvenu trasu buduće saobraćajnice. S obzirom na to da još nemamo trasu buduće saobraćajnice, kao i činjenicu da nisu rađene studije za sva varijantna rješenja, u ovom trenutku nije moguće govoriti o iznosu sredstava za realizaciju jednog ovakvog projekta”, rečeno nam je iz Ministarstva.

Što se tiče izgradnje dionice u Srbiji, procijenjeno je da bi ona koštala približno 830 miliona eura, kažu iz nadležnog ministarstva.

Kako objašnjavaju nadležni iz obje zemlje, zajednički sastanak s predstavnicima Turske očekuju ubrzo.

U međuvremenu, čeka se na Bosnu i Hercegovinu da uradi svoj dio posla i odabere rutu od mnogobrojnih koje su sada na stolu.

 

 

(fokus.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime