BiH bi mogla da ostane bez velikog novca iz dijaspore

Pandemija korona virusa koja hara cijelim svijetom, osim udara na zdravlje, imaće velike posljedice i kada je u pitanju ekonomija.

Evidentno je da će Bosni i Hercegovini virus korona zadati i dodatni udarac, koji se tiče izdvajanja iz dijaspore.

Bh. dijaspora predstavlja jednu od najmnogobrojnijih na svijetu, a kako je za “Dnevni avaz” kazao profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić, štete će biti velike.

“Prema nekim informacijama, skoro tri milijarde maraka godišnje dijaspora je donosila u BiH. Što formalnim putem, što onim nacrno, to predstavlja, otprilike, 10 posto bruto domaćeg proizvoda”, kaže nam Čičić.

Naglašava da bi brojka mogla biti i veća od tri milijarde zbog “crnih kanala”.

“Ne znamo koliko novca dođe u džepovima, što se uloži u nekretnine, vikendice, kuće, stanove. Brojka od tri milijarde sigurno će se prepoloviti. Dobar dio naše dijaspore vjerovatno će biti i otpušten sa posla, jer kako se može vidjeti, situacija u cijelom svijetu je alarmantna. Istovremeno, dio njih sigurno ove godine neće dolaziti u Bosnu i Hercegovinu”, pojašnjava Čičić.

Sagovornik “Avaza” govori da je kakva-takva alternativa novo zaduživanje, odnosno stvari koje vlasti trenutno rade.

“Zaduživanje kod MMF-a jedno je od rješenja. U prijelaznom periodu, kakav je sada, trebamo tražiti najbezbolnija rješenja. Možemo računati da će do milijardu maraka biti uloženo kroz razne vidove pomoći našoj zemlji i ta sredstva su za preživljavanje i da se premoste ova tri mjeseca”, poručuje on.

Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, potvrdio je za “Avaz” da godišnji udio bh. dijaspore u ekonomiju iznosi od 2,5 do 3 milijarde maraka.

“To su sredstva koja su legalno dolazila u BiH. Međutim, osim tog novca, značajan dio dijaspore je i na drugi način pomagao svoje najdraže u BiH dajući, kad dođu ovamo, novac direktno iz ruke u ruku. Istovremeno, dešavalo se da šalju novac po nekim drugim kanalima tako da je cifra sigurno viša od tri milijarde maraka”, pojašnjava Šain.

Nove okolnosti i u Evropi i u svijetu, gdje radi bh. dijaspora, bitno će smanjiti obim pomoći, navodi Šain.

“I naša dijaspora prolazi kroz kritičan period, neki od njih su ostali bez posla, vjerovatno ima i materijalnih i finansijskih problema. U ovoj godini sasvim sigurno neće biti priliv kao prošlih godina. To će se odraziti direktno, ali i indirektno na životni standard građana Bosne i Hercegovine. Ako ja dobijem, naprimjer, 500 eura, a neću kupovati ovdje proizvode i usluge, smanjit ću kupovinu voća, povrća i mesa, a neću kupiti ni novi TV. To je lanac koji se širi”, zaključuje Šain.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime