Beograđanka u Gornjoj Slatini: Etnomuzikolog Jovana Sekulić: “Volim da izađem u njivu”

Jovana Sekulić (29) iz Beograda, magistar entomuzikologije, našla je svoje “mesto pod suncem” u Gornjoj Slatini kod Šamca – ona je profesor, a bavi se i sadnjom jagoda.

Sekulićeva sa suprugom i ćerkom Helenom živi u Gornjoj Slatini, radi u Gimnaziji u Doboju, a u Osnovnoj školi “Stanari” predaje pevanje i vodi hor. Svakodnevno prelazi 160 kilometara u dva pravca. Osim toga, uspešno vodi tročlano domaćinstvo i bavi se sadnjom jagoda.

- Reklama -

– Sve je to sudbina. Došla sam u posetu rodbini pre četiri godine. Otac mi je poreklom iz Slatine. Tu sam se zaljubila. Sa grupom omladine pokušavam da oživim u Slatini kulturni život, nadam se da će svi podržati, jer zajedno možemo mnogo –  kaže Sekulićeva Srni.

Ona ističe da se, mada je urbana devojka, prilagodila životu na selu.

– Više ne bih mogla da živim u gradu – smetala bi mi sva ta buka, puno asfalta, puno ljudi. Volim da izađem na njivu – kaže Sekulićeva.

Ona je odana etnomuziklogiji, radi kao profesor u Gimnaziji u Doboju, bavi se umetničkim radom, nastupa na raznim kulturnim manifestacijama. Bila je dugogodišnji član beogradske etno-grupe “Iskon”, koja je modifikovala narodne napeve.

– Bavili smo se modernizacijom napeva, ali vremenom smo se ugasili. To je lepo iskustvo, mnogo smo putovali i zarađivali. Ostali su snimci na `Jutubu`” – navodi Sekulićeva.

Ona se sa suprugom pre par godina počela baviti proizvodnjom jagoda na parceli od 1,5 dunuma sa 6.000 sadnica, a danas gaje 16.000 sadnica na četiri dunuma.

Porodica Sekulić bavi se i proizvodnjom povrća – prodaju na pijacama i dobro im ide.  Sekulićeva navodi da je napravila projekat Doma kulture, u okviru kojeg bi bio osnovan mini-muzej, radionica za pevanje, te predavanja u okviru etnomuzikologije.

Njena želja je da dobije posao bliže Šamcu, da ne prelazi veliku kilometražu kako bi se posvetila još više svojoj porodici i njivi, a želi još više da oživi kulturni život u šamačkoj Gornjoj Slatini i okolini.

 

 

 

(SRNA/blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime