Banke u BiH prošle godine zaradile sedam puta više nego 2015.

Bankarski sektor u BiH završio je 2016. godinu sa neto profitom, odnosno čistom zaradom od 220,4 miliona maraka, što je ogromno povećanje u odnosu na 31,6 miliona maraka iz 2015, saopštio je Raiffeisen Research.

Od ukupno 23 banke, samo su tri poslovale sa gubitkom, a to su Addiko Mostar, Addiko Banja Luka i Pavlović banka Bijeljina.

- Reklama -

Ostalih 20 banaka zabilježile su ukupni profit od 284,3 miliona maraka, navodi se u izvještaju Raiffeisen Research.

Inače, recimo i to da je ubjedljivo najprofitabilnija banka prošle godine bila je Unicredit Mostar koja je ostvarila profit od 81,5 miliona maraka, što je za dva miliona maraka više nego u 2015. godini.

Slijedi Raiffeisen banka sa zaradom od 52,5 miliona KM. Ova banka je zadržala drugu poziciju uprkos padu profita za više od 20 posto, s obzirom da je zarada banke u 2015. iznosila 67 miliona maraka, piše BiznisInfo na osnovu izvještaja o poslovanju ovih banaka koji su ove sedmice objavljeni na stranici Sarajevske berze.

Treba istaknuti da Raiffeisen banka posluje na prostoru cijele BiH, dok Unicredit ima posebnu banku u RS, Unicredit Banja Luka, koja je lani ostvarila dobit od 22,4 miliona KM, za milion više nego u 2015.

U RS je lani došlo do promjene pozicija, pa je NLB banka izbila na čelo tako što je ostvarila dobit od 28 miliona KM.

Na kraju, treba pojasniti podatak sa početka ovog teksta o tome da je dobit u 2015. iznosila 31,6 miliona KM. Dobit bankarskog sektora zapravo je bila mnogo veća, ali je nekoliko banaka te godine zabilježilo ogromne gubitke pa je zbog toga ukupni rezultat tako skroman. Naprimjer, samo je Banka Srpske te godine imala je gubitak od 90 miliona maraka.

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime