Banjac: Riješena su nerazumjevanja između DNS i SNSD, koalicija stabilna

Koalicija između najveće vladajuće stranke SNSD i DNS je stabilna bez obzira na određene nesuglasice koje su se dešavale odmah nakon izbora, tako da ne stoje spekulacije koje se s vremena na vreme pojavljuju u javnosti, a koje govore suprotno.

Kaže ovo u intervjuu za Srpskainfo potpredsednik DNS i šef Kluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac, koji ističe da su ranije postojala određena nerazumevanja između ove dve stranke, ali su ona razrešena.

Da li DNS u ovom trenutku ima adekvatan broj funkcija u javnom sektoru, s obzirom na to da su mnogi vaši ljudi smenjeni u ranijem periodu?

Učešće DNS u vlasti bi trebalo biti 14,29 odsto na osnovu broja narodnih poslanika koja imamo u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Očekujemo da se taj postotak ispoštuje, a koje pozicije će DNS dobiti videće se u narednom periodu, jer je to sada u fazi dogovaranja. Posle svakih izbora pozicije se menjaju. Ne moraju se zadržati postojeće, a mogu se dobiti neke koje DNS do sada nije imao.

Da li ima podela unutar Kluba poslanika DNS u parlamentu Srpske s obzirom na brojne spekulacije kako postoje određena neslaganja unutar njega?

Takve priče odlučno demantujem. Imamo najjači Klub u parlamentu Srpske, kako po osnovu profila profesije, tako i po osnovu velikog iskustva koje ima svaki naš član. Naš Klub broji osam poslanika i izuzetno je stabilan i čvrst. Ne želimo više da se zamaramo pričama i spekulacijama koji se skoro svakodnevno pojavljuju u pojedinim medijima. Naš Klub će raditi na osnovu principa, ciljeva i odluka koje donose organi DNS, a u narednom periodu će se jako dobro videti naše funkcionisanje i jedinstvo. To jedinstvo je vidljivo i kroz lične i prijateljske odnose između poslanika.

Kako komentarišete pritužbe da se pojedini poslanici ne ponašaju u skladu sa Poslovnikom o radu, odnosno da ga namerno zloupotrebljavaju?

Pravila su jasna – postoji Pravilnik i svi ga moramo poštovati, a na rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske, dakle predsednika i potpredsednika parlamenta, je da prate rad i ocenjuju da li dolazi do zloupotreba ili ne. S druge strane, poslanici trebaju shvatiti da nema potrebe da se udaljavaju od teme koja je na dnevnom redu. Razumem da je poslanike birao narod i da trebaju pričati u parlamentu, a ne ćutati. Međutim, kada dođe do određenog vređanja ili udaljavanja od teme koja je na dnevnom redu, smatram da se to treba prekinuti jer rasprava onda prelazi u jedno pozorište. Parlament Srpske je najviši zakonodavni organ i od njega ne treba praviti pozorište. Poslovnik se mora poštovati pa makar bio primenjen i na meni kada se udaljim od teme.

Na sledećoj redovnoj sednici NSRS raspravljaće se o bezbednosnoj situaciji. Zašto je sednica zatvorena za javnost?

Iznosiće se određeni podaci koje MUP RS vodi pod oznakom “poverljivo”. Iz tog razloga je normalno da sednica bude zatvorena za javnost. Moram čuti informacije koje će biti prezentovane i ne treba unapred dramatizovati već realno razmotriti sve informacije koje će se izneti na toj sjednici. Bezbednost je jako široka tema i taj izvjštaj o bezbjednosti u Srpskoj će biti vezan i za izveštaj o radu MUP RS, koji će biti prezentovan na istoj toj sednici kao druga tačka dnevnog reda.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime