spot_img
spot_img

Аутопут према Бијељини добија прву дионицу, почели радови и на изградњи моста преко ријеке Саве

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Градња аутопута Београд-Сарајево званично је почела крајем августа отварањем градилишта на дионици Сремска Рача-Кузмин дугачкој око 18 километара чија је вриједност радова са све мостом преко Саве 220 милиона евра. Рок за изградњу је две и по године.

Извођач радова на овој дионици је турска компанија “Ташјапи” која је 19. децембра прошле године потписала са Владом Србије и јавним предузећем “Путеви Србије” комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионица аутопута.

“Дионица Сремска Рача – Кузмин је пројектована као класичан аутопутни профил са двије возне и једном зауставном траком, за сваки смјер вожње, и средњим раздјелним појасом, за брзину до 130 киломезтара на сат. Дионица је дио будућег ауто путног правца према Бијељини”, истичу у ЈП “Путеви Србије”.

Почетак саобраћајнице предвиђен је, како кажу, у близини постојеће денивелисане раскрснице Кузмин, преко које је остварена веза са државним путем који иде кроз насеља Кузмин и Босут све до постојећег граничног прелаза код Сремске Раче. Припремни радови обухватају изградњу и уређење кампа, постројења, асфалтне и бетонске базе, раскрчавање терена на обали Саве и припрему документације у складу са уговором и законима Србије.

“На површини од 40.000 квадрата извршено је побољшање и попуњавање земљишта материјалом за стабилизацију. Завршена је изградња осам спаваоница за раднике површине 550 квадрата свака и двије спаваонице за инжењере површине 300 квадарата”, наводе у “Путевима Србије”.

Највећу површину од свих просторија у оквиру градилишног кампа има менза за раднике која се простире на 650 квадрата.

“Завршена је и изградња канцеларије за извођаче радова површине 650 квадрата. Такође, сви објекти су опремљени, а избетонирано је и паркиралиште површине 6.000 квадрата. Постављена је ограда у зони градилишта и спољна расвјета и монтирана теретна вага”, подвлаче у “Путевима Србије” и додају да ће градилишни камп имати стално снабдијевање електричном енергијом.

Опрема на градилишту увезена је из Турске и набављена на локалном тржишту када је реч о механизацији за земљане радове и машинама за побијање шипова.

“Постављена је бетонска база капацитета 160 кубика по хектару, као и механичка база капацитета 240 тона по хектару”, истичу у овом предузећу.

Како кажу, почели су радови на изградњи моста преко ријеке Саве код Сремске Раче.

“Мост се састоји од прилазних бетонских конструкција на лијевој и десној обали Саве, дужине 530 и 450 метара и челичне конструкције над реком дужине 330 метара. Укупна дужина моста је 1.310 метара. Главна мостовска конструкција је статичког система континуалног носача на три поља, а најдужи распон је 150 метара”, подвлаче у “Путевима Србије” и додају како је опште познато да су објекти као тунели и мостови најзахтјевнији дио пројекта приликом изградње путева.

Прилазне конструкције су од преднапрегнутог бетона, система континуалног носача, а усвојена су два типа носача – сандучасти пресјек и монтажни носачи.

“У попречном пресјеку су двије конструкције ширине 14,75 м на међусобном растојању 1,5 метара, тако да је укупна ширина конструкције 31 метар. Мост је фундиран на бетонским шиповима, свако од 25 стубних мјеста има батерију шипова дужине 18-20 метара и пречника 1.200 мм или 1.500 мм”, објашњавају у овом предузећу и додају да ће на мосту бити постављен затворен систем одводњавања, електроенергетске и телекомуникационе инсталације.

 

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img