Амерички бомбардери сутра надлијећу БиХ, ево о каквим летјелицама је ријеч - nula49.com
spot_img
spot_img

Амерички бомбардери сутра надлијећу БиХ, ево о каквим летјелицама је ријеч

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Два лансер бомбардера Ваздушних снага САД “Б-1Б” извршиће сутра ниски прелет изнад градова у БиХ, саопштено је из Амбасаде САД.

Из Амбасаде су истакли да ће два бомбардера извршити сутра ниски прелет изнад Сарајева и осталих градова у БиХ “као знак чврстог партнерства између САД и Оружаних снага БиХ и трајне посвећености суверенитету, територијалном интегритету и мултиетничком карактеру БиХ”.

Летјелице ће учествовати и у заједничком војном догађају у близини Тузле који ће укључивати ангажман Заједничке тактичке ваздушне контроле Оружаних снага БиХ и Специјалних снага Војске САД.

-Овај догађај природни је наставак напредних билатералних обука на принципу војска-војсци -сматрају у овој амбасади.

Из Амбасаде САД истичу да је у сарадњи са Министарством одбране у Савјету министара организован догађај који ће бити отворен за медијско праћење.

Медији ће бити у прилици снимити ниски прелет бомбардера, сарадњу комуникационих тимова Војске САД и Оружаних снага БиХ, као и изјаве америчког амбасадора Мајкла Марфија, министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза и начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковника Сенада Машовића.

Генерал Џејмс Хекер, припадник Ваздушних снага САД и командант америчких ваздушних база у Европи, ваздушних снага у Африци и Заједничке зрачне команде НАТО савеза, рекао је да прелет бомбардера показује посвећеност САД изградњи снажних билатералних односа и доказ је заједничких вриједности и циљева.

-Сарадњом и разумијевањем градимо пут ка будућности мира, сигурности и просперитета у регион – додао је генерал Хекер.

Из Амбасаде САД напомињу да треба имати у виду чињеницу да прелет може бити отказан у сваком тренутку, чак и без претходне најаве, због временских услова или захтјева везаних за војну мисију летјелица.

Бомбардери “Б-1Б” стационирани су у бази РАФ Фајерфорд у Великој Британији, у склопу најновијег циклуса операције Ударна група бомбардера.

Мисије у склопу ове операције омогућавају ваздухопловцима да континуирано спроводе хитне операције широм свијета с циљем одржавања глобалне стабилности и безбједности, истовремено омогућавајући јединицама да се упознају о операцијама у разним регионима, пише у саопштењу.

Из Амбасаде су навели да је бомбардер “Б-1Б” лансер највеће носивости конвенционалног навођеног и ненавођеног наоружања који посједују Ваздушне снаге САД, а који се користи за вишеструке мисије, окосница је америчке далекометне бомбардерске флоте.

– У стању је брзо испустити огромне количине прецизног и непрецизног наоружања против било којег непријатеља, било гдје у свијету, у било које вријеме – саопштено је из Амбасаде САД у БиХ.

Карактеристике авиона

Конфигурација крило/труп бомбардера – крила с промјењивом геометријом и турбовентилаторским моторима с накнадним сагорјевањем комбиновани су да би, како су објаснили у амбасади САД, омогућили велики домет, маневрирање и велику брзину, док истовремено повећавају могућност преживљавања.

Поставке предњих крила користе се за полијетање, слијетање, допуну горивом у ваздуху и коришћење оружја на великим висинама. Поставке промјењивог положаја стријеле задњих крила (главна борбена конфигурација) обично се користе током високих субсоничних и суперсоничних летова, побољшавајући способност маневрирања „Б-1Б“ у режимима ниских и великих висина.

Брзина бомбардера Б-1Б и, како су истакли, супериорне карактеристике управљања омогућавају му да се непримјетно интегрира у мјешовите формације. Ове способности, у комбинацији са великом носивошћу, изврсним системом радарског циљања, дугим временом лебдења и могућности преживљавања, чине „Б-1Б“ кључним елементом свих заједничких/комбинованих ударних снага.

Представљају га летјелицом која је врло свестрана и која има вишемисијски оружани систем. Радар бомбардера са синтетичким отвором омогућава праћење, циљање и гађање возила у покрету, као и режим аутоциљања и праћења конфигурације терена.

Како су нагласили, изузетно прецизан инерцијални навигацијски систем, потпомогнут системом глобалног позиционирања, омогућава посади навигацију без помоћи земаљских навигацијских уређаја, као и гађање циљева са високом прецизношћу, преноси Кликс.

У ситуацијама временски ограниченог циљања, посада авиона може користити податке о циљању које је примила из Заједничког ваздушногг оперативног центра или других командних и контролних мјеста за брзо и учинковито гађање непредвиђених циљева.

Опрема за електронско ометање ради самозаштите, пријемник радарског упозорења, једнократни систем противмјера и систем вучних мамаца надопуњују низак радарски попречни пресјек како би формирали интегрисан и робустан одбрамбени систем који подржава, како су указали, продор у непријатељски ваздушни простор.

„Б-1Б“ држи готово 50 свјетских рекорда у брзини, носивости, домету и времену узгона у својој класи. Национално аеронаутичко удружење одало је признање бомбардеру „Б-1Б“ за један од десет најупечатљивијих летова 1994.

„Б-1Б“ је први пут употријебљен у борби као подршка операцијама против Ирака током операције “Пустињска лисица“ у децембру 1998, а 1999. кориштено је шест бомбардера Б-1 у операцији “Савезничка снага” у тадашњој Савезној Републици Југославији, испуштајући више од 20 посто укупне количине наоружања у мање од два одсто борбених летова.

Произвођач овог бомбардера је компанија „Боинг“. Има распон крила од 41,8 метара, дуг је 44,5 метара, висок је 10,4 метра, а тежак 86,1 тону – тежина при полијетању је 216,6 тона. Његова носивост износи 34 тоне, а брзина 1.450 километара на сат или 1,2 маха на нивоу мора. Има међуконтинентални домет и максималну висину лета од 30.000 стопа или више од девет километара.

Има сљедеће оружје:

84 бомбе Мк-82, од којих је свака тешка 226 килограма или 24 бомбе Мк-84 опште намјене, од којих је свака тешка 900 килограма;

84 бомбе Мк-62, од којих је свака тешка 226 килограма или осам ударних поморских мина Мк-65, од којих је свака тешка 900 килограма;

30 комада касетног оружја (ЦБУ-87, -89, -97) или 30 диспензера муниције подесивих према вјетру (ЦБУ-103, -104, -105);

до 24 комада заједничког стрељива за директне нападе ГБУ-31, од којих је сваки тежак двије тоне или 15 ГБУ-38, од којих је сваки тежак 226 килограма;

до 24 заједничке одбојне крстареће ракете зрак-копно АГМ-158А;

15 ГБУ-54 ласерски вођеног заједничког стрељива за директне нападе.

Посаду чине четири особе – командант, копилот и два официра за борбени систем. Цијена једног оваквог бомбардера је 317 милиона долара.

 

 

(glassrpske.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img