spot_img
spot_img

Сви производи у БиХ драстично поскупјели за мање од годину дана

spot_img
spot_img

Скоро сви производи, укључујући и основне животне намирнице, су за мање од годину дана драстично поскупјели, а неки од њих за више од 50 одсто, показују подаци Агенције за статистику Босне и Херцеговине.

Тако је рижа, према овим подацима, у јануару ове године коштала 3,4 КМ, док је према задњим подацима из октобра цијена овог производа по килограму износила 4,1 КМ.

Килограм хљеба од пшеничног брашна је у јануару коштао 2,6 КМ, а у октобру 3,2 КМ.

И цијене меса су драстично скочиле у овом периоду па је тако килограм јунетине без кости у јануару био 14,9 КМ, а у октобру 18,6 КМ, те свињетине са костима 7,8 КМ у јануару, а 9,9 у октобру. Килограм свјеже пилетине у јануару је коштао 5,1 КМ, а у октобру 6,2 КМ.

Литар млијека у тетрапаку је у јануару био 1,5 КМ, а у октобру 2,3 КМ, док тренутно на полицама у маркетима млијеко кошта и до три КМ.

Оно о чему се највише причало су цијене горива, које су у овом периоду драстично порасле. Наиме, цијена дизела је у јануару ове године била око 2,3 КМ, а у октобру 3,4 КМ.

И цијене воћа су доста више па су тако сада банане 3,1 КМ по килограму, а у јануару су биле 2,4 КМ, док су јабуке биле 1,6 КМ, а сада су 1,9 КМ.

Топли напици су такође поскупјели па је цијена килограма мљевене кафе виша за 0,7 КМ, односно у јануару је коштала 15,9 КМ, а у октобру 16,6 КМ.

Цијене огрева су такође порасле те је тако кубни метар дрвета са 88 КМ скочио на 108,6 КМ. Цијена тоне мрког угља је са 175,5 повећана на 211,5 КМ, а лож-уља са двије на 2,9 КМ.

Тако је и бијела техника поскупјела па је на примјер износ просјечне машине за веш са 562 КМ скочио на 642,6 КМ. Фрижидер са замрзивачем је био 513,7, а сада је 555,9 КМ, док је просјечна цијена електричног шпорета са 458,2 дошла на 491,7 КМ.

Јован Василић, представник Савеза удружења потрошача РС и предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине, казао је за “Независне” да су овако велика поскупљења многих производа у мање од годину дана неоправдана.

“То се види по резултату контрола и колико је тржних центара кажњено од стране инспекције јер су неоправдано подигли цијене. Без обзира на казне, цијене су остале исте. Ишли смо по маркетима и провјеравали да ли је дошло до појефтињења неких производа, али нисмо успјели наћи апсолутно ништа. Још можемо узети у обзир да је гориво појефтинило претходних дана, али ни то није утицало на спуштање цијена”, истакао је Василић. Додао је да казне од стране инспекција немају ефекта јер ништа није снижено што се тиче прехрамбених производа.

“Ово је велико повећање цијена и мислимо да су трговци укалкулисали у цијене не само казне које ће добити, већ и свој профит”, закључује Василић.

Биљана М. из Бањалуке казала је да је прошле године купила шпорет за дрва за око 900 КМ те да је ове године то драстично скупље.

“У истој продавници у којој сам ја пазарила шпорет прошле године цијена истог је сада већа за око 500 КМ. Шокирала сам се када сам видјела колико је то скупље за само годину дана. Такође, износи свих производа су драстично скочили и веома је тешко купити све што је потребно за породицу”, навела је ова Бањалучанка.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img