spot_img
spot_img

Vučić od danas počasni građanin Banjaluke: Postajem dio grada kraj vječnog Vrbasa

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједник Србије Александар Вучић прглашен је данас почасним грађанином Бањалуке, а Кључ града и Повеља почасног грађанина уручени су му на Свечаној академији поводом Дана града – 22. априла.

На свечаности у Банском двору, испред којег су се окупили грађани Бањалуке, кључ и Повељу Вучићу је уручио предсједник Скупштине града Младен Илић.

Вучић се захвалио на овом признању.

– Ово је једно од највећих признања које сам добио. Постајем дио града крај вјечног Врбаса и велике историје града Бањалука. Част је бити у друштву Петра Кочића, многобројних писаца, пјесника, спортиста, умјетника и осталих. И ја сам данас постао Бањалучани – нагласио је Вучић.

Истакао је да је посебно поносан на то да је једногласно донесена одлука да он добије ово признање.

– Овај град показује својом историјом, разноликошћу и свим другим стварима колико је велика. Бањалука мора бити примјер другима – навео је Вучић. Додао је да сви могу да живе заједно, да раде и граде.

– Ово са задовољством прихватам као Србин јер ми је стало да све урадим за очување српског језика, културе, историје и свега. Имаћемо све већу снагу, економску снагу и моћ. Помагаћемо колико год будемо могли Републици Српској -казао је Вучић.

Претходно је предсједника Србије је по доласку у Бански двор дочекао градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који му је захвалио и пожелио му добродошлицу у град.

Повеља почасног грађанина, Вучићу је додијељена као знак захвалности грађана Бањалуке за бројне донације, и пројекте који су завршени или у фази реализације.

Као примјер, наведена је изградња амбуланте, дјечијег вртића у насељу Петрићевац, али и донација вакцина.

Емитован је и двоминутни филм, у којем је поручено да кључ града иде пријатељу Вучићу и да за њега врата Бањалуке отворена заувијек.

Са Вучићем су и предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић, премијерка Србије Ана Брнабић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, као и предсједавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Додик је раније данас у заједничком обраћању медијима после састанка Високог савјета за сарадњу Србије и Републике Српске, да Вучић засужзује то признање за сву помоћ том граду и целој РС.

Свечаној академији поводом Дања Бањалуке присуствовао је градоначелник Београда Зоран Радојичић.

На свечаности су уручене годишње награде појединцима и установама за допринос у области здравства, културе, уметности, привреде, спорта.

Дан Бањалуке обиљежава се низом градских манифестација у знак сјећања на 22.април 1945.године када је тај град ослобођен од окупатора у Другом свјетском рату.

Остала признања

“Златни грб града” за борбу против пандемије вируса корона добиле су четири установе из области здравства.

Ова признања су уручена Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске, Дому здравља Бањалука, Фонду здравственог осигурања РС и Институту за јавно здравство Српске.

За постигнуте резултате из области образовања ово признање је добио студентски центар “Никола Тесла” и професор Тихомир Левајац, а за чување традиције АНИП “Веселин Маслеша”.

Прије тога су уручена признања добитницима Плакете Града која ове године има 14 добитника.

Овогодишњим добитницима “Награде града младима” признања је уручио Саша Чудић, потпредсједник Скупштине града Бањалука.

Ове године ово признање је добило осам добитника и то из области умјетности, културе и образовања.

Овогодишњи добитници су глумица Биљана Чекић, те Марко Малчић, Ивана Тодоровић, Оливера Шево, Ђорђе Максимовић, Милан Максимовић, Данијел Петровић те Бојан Максимовић.

Плакета “Сестре Гајић” која се ове године први пут додјељује симболично је уручена Денису Бојићу, аутору филма “Лица Лафоре”.

Ова награда се успоставља на иницијативу градоначелника Драшка Станивуковића, и биће једно од признања које ће се од ове године додјељивати поводом Дана града, 22. априла.

Плакета “Сестре Гајић” је признање Града које ће се додјељивати за изузетно хумана дјела.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img