spot_img
spot_img

15 држављана БиХ на црвеним потјерницама Интерпола због тероризма

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Укупно 15 бх. држављана налази се на Интерполовим црвеним потјерницама због тероризма, а на списку је и неколико поприлично звучних имена.

Интерпол је, примјера ради, на ову листу ставио Фикрета Зукића (61), који је, према доступним информацијама, живио у вехабијском гнијезду Горњој Маочи, а потом отишао у Сирију.

Објављено је, подсјетимо, да је хапшен у акцији “Дамаск” 2014. године, али је пуштен на слободу, те да је у Сирији од 2016. године. Постоје тврдње да је у џихад одвео цијелу породицу, која је у Сирији прикључена терористичким групама.

Припадник је, додаје се, радикалног вехабијског покрета и често је посјећивао вехабијску заједницу у Горњој Маочи.

У његовој кући су, како постоје тврдње, одржавани вехабијски вјерски обреди, а на кући и испред ње био је натпис “меџлис”. Интерпол је навео да је потјерница за њим расписана због организовања терористичке групе.

Због организовања терористичке групе, али и због придруживања страним паравојним формацијама, на озлоглашеном списку још је и Алија Кесеровић (26) из мјеста Трнови, код Велике Кладуше, за којег је раније објављено да је био чобанин, односно да је чувао козе и овце Хусеина Билала Боснића, бившег вехабијског лидера, правоснажно осуђеног на седам година робије због подстицања на тероризам.

На црвеној Интерполовој потјерници још је и Един Муфтић (46) из Градачца, а терете га за регрутовање за терористичке активности, односно за финансирање тероризма и организовање терористичке групе.

Између осталих, на Интерполовим потјерницама су и Сулејман Мешановић (33) из Градачца, те Един Печенковић (58) из Бихаћа.

Име Мурадифа Хамзабеговића (61), чија је супруга Сена Хамзабеговић (51) прије неколико дана ухапшена на тузланском аеродрому, јер је терете за финансирање терористичких активности, такође је на Интерполовој потјерници.

“Независним” је потврђено да Сену Хамзабеговић терете, односно да постоје докази, да је она боравила на подручју Сирије.

Прикупљени су докази и да је неколико пута своме супругу, који је био високопозиционирани припадник Исламске државе, и који је још у бјекству, просљеђивала новац, иако је знала да ће он бити кориштен за финансирање терористичких група и њихових активности. Тужилаштво БиХ јуче је саопштило да је за Хамзабеговићеву затражило одређивање притвора.

Њен супруг Мурадиф је, према доступним сазнањима, у мају 2012. осуђен пред Судом БиХ на шест година затвора и новчану казну од 20.000 КМ због кријумчарења људи. Недуго након тога је, додаје се, побјегао у Сирију, гдје се прикључио Исламској држави.

Подсјетимо, “Независне новине” су недавно писале о именовању двадесетшесточланог координационог тима за развијање процедура повратка и прихвата бх. држављана из зоне сукоба Сирије и Ирака.

У паклу те двије државе у протеклим годинама биле су стотине грађана БиХ, а посљедње доступне информације показују да се у сиријским камповима Ал-Хол и Ал-Рој, према оперативним подацима, налази још око 100 особа.

Радислав Јовичић, стручњак за безбједност и бивши министар унутрашњих послова Републике Српске, истиче да је обавеза свих земаља чланица Интерпола, па тако и БиХ, да поступе по црвеној Интерполовој потјерници.

“Наравно, они који доспију на црвене Интерполове потјернице су веома опасни људи и безбједносне службе имају обавезу да одмах реагују ако та лица примијете на територији своје земље, односно да их ухапсе”, рекао је Јовичић за “Независне”.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img