spot_img
spot_img
spot_img

Sindikalna potrošačka korpa u Distriktu 3.380 KM

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec avgust 2024. godine identična je i u Brčko distriktu i iznosi 3.380 KM, potvrdio je to Koordinator Sindikata Distrikta Predrag Marjanović.

On je rekao da je pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom 39 odsto a pokrivenost minimalnom platom iznosi 18 odsto.

Marjanović dodaje da se prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir uzima iznos prosječne plate te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno srednjoškolac, a drugo u uzrastu osnovca.

„Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana – 38 odsto, stanovanje i komunalne usluge – 12 odsto, higijena i održavanje zdravlja – 7,8 odsto, obrazovanje i kultura – 21 odsto, odjeća i obuća – 11 odsto, prevoz – četiri odsto, održavanje domaćinstva – šest odsto“, pojasnio je Marjanović.

Prema njegovim riječima u kategoriji “prehrana” korištene su cijene iz tri velika trgovačka centra za 86 artikala, kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja tu su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img