Милиони Европљана излазе из блокаде

Милиони Европљана излазе данас из блокаде која је била уведена због вируса корона, укључујући најтеже погођену Италију.

Плаво јутарње небо дочекало је становнике Рима, који поново излазе у свијет драматично промијењен пандемијом током које се заразило око 3,5 милиона људи.

Мјере ограничења кретања биле на снази широм свијета у покушају да се заустави ширење обољења од којег је умрло око 248.000 људи.

Политичари сада осмишљавају план за поновно покретање привреде и нормалног живота уз спречавање другог таласа заразе, пренио је АФП.

У Италији се од данас отварају градилишта и фабрике, а ресторани ће моћи да пружају услугу достављања хране. Употреба јавног превоза се не препоручује, а сви ће у затвореним јавним просторима морати да носе маске.

“Осјећамо помијешано радост и страх. Велико је олакшање што поново можемо да се безбрижно крећемо и што ће мој син моћи да види малог рођака и да заједно угасе свјећице на његовој рођенданској торти, што ћемо моћи да видимо своје родитеље”, изјавио је Стефано Милано, четрдесетогодишњи становник Рима.

Очекује се да ће италијанска економија, трећа по величини у еврозони, ослабити ове године више него током глобалне депресије током тридесетих година прошлог вијека.

Највеће жариште тренутно у Европи постаје Русија, а званичници у Москви апеловали су на становнике да остану код куће, у покушају да се смањи дневни број нових случајева.

Већина земаља у Европи задржаће препоруку да грађани држе међусобно растојање и да носе маске на јавним мјестима,а и даље ће се вршити тестирања да би што прије били откривени заражени.

Мјере од данас ублажавају Њемачка, Шпанија, Словенија, Пољска и Мађарска, које ће дозволити дјелимично отварање јавних простора и компанија.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime