Етиопија посадила више од 350 милиона стабала за 12 сати

Етиопија је посадила више од 353 милиона стабала за 12 сати у понедељак, а званичници ове државе вјерују да се ради о новом свјетском рекорду.

Стабла су јуче засађена као дио шире акције под називом “Зелено наслијеђе”, коју предводи премијер ове државе Аби Ахмед. Милиони Етиопљана широм земље позвани су да учествују у акцији, а већ након првих шест сати Ахмед је путем твитера саопштио да је посађено око 150 милиона стабала.

“На пола смо пута до циља”, написао је премијер, охрабрујући Етиопљане.

Након што је 12 сати истекло, он је на Твитеру саопштио да је Етиопија не само достигла свој циљ у оквиру “Зеленог наслијеђа”, већ га и превазишла.

Засађено је укупно 353,633,660 стабала, саопштио је министар за иновације и технологију Гетахун Мекуриа.

Јучерашњим изазовом грађани друге најнасељеније афричке земље позвани су да засаде 200 милиона стабала у једном дану. 2017. године Индија је поставила свјетски рекорд, када је око 1,5 милион волонтера посадило 66 милиона стабала за 12 сати.

Циљ Етиопије за читаву овогодишњу кишну сезону још је већи – у оквиру националне кампање “Зелено наслијеђе” Етиопљани планирају посадити 4 милијарде стабала у периоду од маја до октобра.

Мање од 4% површине Етиопије данас је пошумљено, у поређењу са 30% на крају 19. вијека.

Ова земља пати од бројних проблема узрокованих дефорестацијом – клизишта, смјењујуће суше и поплаве и екстремна клима само су неки од њих.

(cnn.com/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime