Представљен закон у Хрватској: Свако пунољетан може имати 9 биљака марихуане

“Свака пунољетна особа може за своје потребе узгајати до девет женских биљака у пуном цвату с високим удјелом ТХЦ-а.”

СДП-ова Мирела Холy, коју су у тој странци именовали на чело свог Савјета за зелени развој, представила је синоћ у РТЛ Директу Lex cannabis.

Најавила је да закон за 7 до 10 дана иде у јавну расправу кроз саборску расправу и предвиђа потпуну легализацију конопље.

”Позивамо све заинтересоване да се укључе у јавну расправу – прочитају законски приједлог и дају примједбе. Њиме се предвиђа потпуна легализација и либерализација конопље, што значи да се у потпуности предвиђа искориштавање свих потенцијала конопље у привредне и рекреативне те медицинске сврхе”, истакнула је Холy.

“Свака пунољетна особа може за своје потребе узгајати до девет женских биљака у пуном цвату с високим удјелом ТХЦ-а”

Подсјетила је да су досадашњи модели регулације у рекреативном смислу ишли или под контролом државе као у Уругвају или кроз приватни сектор као у Канади и САД-у: ”Ми предлажемо хибридни модел у виду државне агенције како би се на тржишту задржала висока квалитета. Када говоримо о употреби канабиса у рекреативне сврхе, то је да свака пунољетна особа може за своје потребе узгајати до девет женских биљака у пуном цвату с високим удјелом ТХЦ-а.”

”Конопља има велик привредни потенцијал, а с обзиром на то да је врло квалитетна у смислу да чисти тло те има до четири пута већу способност упијања CO2, важна је и у борби против климатских промјена. Економске користи су огромне, као и за развој науке, употреба за козметику, папир…”, истакнула је Холy.

Искуства других земаља показују да постоји и даље црно тржиште, али због тога је, напомиње, потребна државна регулација како би се црно тржиште свело на што мању мјеру.

”Процјене су да у Канади и САД-у годишња зарада износи око 43,7 милијарди долара, а још нису искориштени сви потенцијали конопље – може се користити за изградњу свемирских композита, аутомобиле, у грађевинској индустрији”, казала је Холy за РТЛ Директ.

Многи се ипак питају је ли Хрватска још увијек преконзервативно друштво за овакав искорак, но Холy на то одвраћа: ”Када сам кренула прије неколико година говорити о томе, реакције су биле страшне, али промијениле су се ствари. Људи се требају едуковати и тада мијењају своје ставове. Зависнички потенцијал је мањи од овисничког потенцијала никотина или алкохола и колико ми је познато, ниједна особа није умрла од предозирања природном конопљом, али постоје велике предрасуде које су мотивиране интересима одређених групација и индустрија.”

 

 

 

 

(6yka.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime