Двије бебе заражене у Београду, једна стара свега 28 дана

Беба стара свега 28 недеља заражена је коронавирусом, рекао је директор КБЦ “Драгиша Мишовић” др Владимир Ђукић.

Говорећи о пацијентима који се лече у “Мишовићу” Ђукић је на ТВ Пинк истакао је да има и доста младих.

“Ми имамо бебу од 28 недеља, родитеље, отац и син, син и мајка, породице целе, сви су угрожени, једина превентива је потпуна изолација”, казао је.
Од 120 пацијената један је на респиратору, неколико на кисеонику.

“Доста је младих. Нажалост, нису сви у идеалном стању, али постоје стварно сви предуслови да се више него квалитетно збрину и надам се да ће бити у реду”, казао је директор.

Додаје и да је данас одржано предавање кинеских колега.

“Кад гледате њихову статистику – јесте старија популација више угрожена, удружене болести доприносе морталитету, међутим, и њих је изненадио јако брз клинички ток, драстичне патофизиолошке промене на плућима које су и за њих биле енигматичне”, каже др Ђукић.

Још једна беба заражена – опоравила се

Једномесечна беба, која се налази у КБЦ Драгиша Мишовић, примљена је на клинику у суботу, а када је имала 27 дана, преноси Блиц.

Беба је вирус вероватно добила од укућана, тачније од очевог стрица који је позитиван на коронавирус.

“Беба је стабилно и опоравила се. Када је реч о општем стању већ сада би могла да иде кући, али је због узраста задржана како не би мајка процењивала стање”, рекли су лекари у КБЦ.

Бебе ретко оболевају

Како је већ познато, од коронавируса оболевају и млади и старији, с тим што су шансе за опоравак код ових других теже… Међутим, код беба случајеви оболевања ретки су и у свету.

Један од њих је и случај шестомесечног дечака из Велса, чија мајка је објаснила какви симптоми могу да укажу на оболевање од коронавируса код беба.

Мајка је казала и да је беба тада била на кућном лечењу и да је оздравила, баш као и њен муж, који је био инфициран.

 

 

 

 

(b92.net)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime