Ученици Пољопривнредно медицинске школе из Брчког обиљежили Недељу (не)плодности

Fertility week 2019“ обиљежили су и ученици ЈУ Пољопривредне и медицинске школе Брчко дистрикта БиХ, који су годину раније, кроз пројекат „Шта ако сам шести“ прошли едукације које су водили чланови организације „Беба више“ уз помоћ и подршку др Јелене Живановић, гинеколога у брчанском породилишту, те др Перице Иванека, педагога у овој образовној установи.

Ученици су у централном холу школе, одржали радионицу под називом „(Не)плодност“. О проблему неплодности са којим се суочава сваки шести пар у нашој земљи говорили су Катарина Караћ, Хамза Чандић, прошлогодишњи учесници пројекта удружења Беба више под називом „Шта ако сам шести“, на иницијативу предсједнице вијећа ученика, Хелене Радић. Овој презентацији присуствовали су ученици првог, другог и трећег разреда, професори практичне наставе, помоћник директора, као и директор школе.

Осим упознавања ученика са појмом стерилитета, узрока његовог настанка, терапије којом се лијечи, представљен је и десетоминутни филм под називом „Прича о мушком стерилитету“, који су такође недавно промовисали чланови „Беба више“.

– Стерилитет није табу тема. То је проблем о ком се треба причати. Сваки ученик, не само из медицинске струке, треба да зна о овом проблему, због саме учесталости коју нам статистика показује. Наиме, сваки шести пар је суочен са стерилитетом и грађани Брчко дистрикта на овај начин, кроз презентације и сам разговор, могу сазнати да у нашем граду постоји удружење „Беба више“ ком се могу обратити без предрасуде да неће бити прихваћени у друштву, изјавила је Хелена Радић ученица медицинске школе.

Активност ученика подржали су и поздравили и представници УГ „Беба више“ Брчко дистрикта БиХ.

– Ученици пољопривредно медицинске школе из Брчког, одушевили су нас по ко зна који пут. Најприје морам да похвалим њихово учешће у пројекту кога смо реализовали прошле године, захваљујући подршци Владе Дистрикта Брчко, а и ова презентација и њихова заинтересованост су заиста фацинантни, истакао је Жељко Лазаревић, предсједник УГ „Беба више“.

Дјеца желе да буду информисана и укључена у друштвене активности, показали су то својим активизмом и волонтирањем на конференцији „Дани здравља“ коју је организовао Фонд здравственог осигурања Брчко дистрикта.

– Важно је да се ради на превенцији али и да млади људи отвореније разговарају о проблемима. Ми смо заиста поносни на наше средњошколце. Они су креатори сутрашњице и већ сада можемо наслутити каква ће она бити. Пројекат „Шта ако сам шести“ реализовали смо уз помоћ Владиног Пододјељења за подршку МЗ и НВО а на препоруку и сугестију наших партнера из европске кровне организације за борбу против стерилитета „Фертилитy Еуропе“, нагласила је Милијана Симић, координатор Удружења „Беба више“ из Брчког.

Ученици Пољопривредно медицинске школе, најавили су да ће наставити своје активности заједно са активистима „Беба више“ те у наредном периоду, сличне едукативне радионице, одржати и у другим средњим школама на подручју Брчко дистрикта БиХ.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime